Varje vecka tillagas cirka 75 000 luncher i de egna köken på AcadeMedias förskolor och skolor.
Enligt en ny måltidspolicy ska 30 000 av dessa måltider vara vegetariska.
– Vi tycker att det är viktigt att lära barn och unga att äta mer hållbart och en del i det är att äta mer vegetariskt. Maten i skolan ska vara en god måttstock för hur vi behöver äta för att minimera vårt ekologiska fotavtryck, säger Anna Blomqvist som jobbar som måltidsutvecklare på AcadeMedia.
Ambitionen är inte bara att ha två helvegetariska dagar i veckan – andelen kött ska också minska med 50 procent. Interna utbildningar för kockar med fokus på mer växtbaserat är en av många insatser.
– Olika ersättningsprodukter är ofta ganska dyra men vi inspirerar kockarna till att laga från grunden. Vi lagar mat tillsammans och pratar sen om näringsinnehåll och kostnadsperspektiv. Att maten blir billigare när man lagar den från grunden gör att man kan lägga mer pengar på bra ekologiska råvaror, säger Rickard Lundberg, måltidsansvarig på AcadeMedia.
”Överkonsumtion av protein”
Frågan om hur mycket protein en människa behöver äta dyker ofta upp när man jobbar med vegetarisk matlagning.
– Generellt kan man säga att vi har en överkonsumtion av protein. Bara en vanlig skollunch innehåller 110 procent av det dagliga proteinbehovet när skolmaten egentligen ska stå för en tredjedel. Förr hade man kött som ett tillbehör men nu äter vi det i överflöd och det måste vi komma bort ifrån. Vi måste äta på ett sätt som är hållbart för framtiden, säger Anna Blomqvist.
Reaktionerna på att allt fler måltider blir vegetariska varierar, menar Rickard Lundberg.
– Yngre barn är oftast mer formbara och det är också där vi kan göra stor skillnad. Vi kan lägga grunden för vad de uppfattar som hälsosam kost när de växer upp och själva blir konsumenter. Gymnasieelever är lite svårare, där behöver vi visa att det finns andra livsmedel än kött som innehåller fullvärdigt protein utan att belasta vår miljö och hälsa negativt, säger han.