Hållbarhet i fokus när nya förskolor byggs i Uppsala
Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Hållbarhet i fokus när nya förskolor byggs i Uppsala

Hållbarhet i fokus när nya förskolor byggs i Uppsala

Publicerat av: Redaktionen

Under det första halvåret 2022 kommer två nya förskolor att stå färdiga i Uppsala kommun.

Det är Lindbackens förskola och Lövstalöts förskola. Båda byggnaderna blir miljöcertifierade och uppförs med bland annat solceller på sina tak.

Hög standard och låg energianvändning
För Skolfastigheter är långsiktig fastighetsförvaltning och hållbarhet två prioriterade områden. Som kommunalt bolag vill vi göra det vi kan för att Uppsala ska växa både smart och hållbart. Därför ställer vi höga krav på hållbarhet när vi bygger nytt. Inte minst vad gäller miljö- och energifrågor. För att kvalitetssäkra nybyggnationer tillämpar Skolfastigheter Swedish Green Building Councils (SGBC) miljöklassningssystem Miljöbyggnad, på silvernivå.

-Vi strävar exempelvis efter att minimera energianvändningen i våra byggnader. Den typ av energiförsörjning som Skolfastigheter väljer till skolor och förskolor ska i möjligaste mån vara fossilfri. Vi satsar därför stort på att installera solenergi – en gratis och outtömlig energikälla där energin utvinns med minimal miljöpåverkan och är gratis efter att anläggningen har betalats av, säger Annika Burström, Projektchef på Skolfastigheter.

Lindbackens förskola
Skolfastigheter är nu i full gång med att bygga den nya förskolan i Lindbacken. Grundläggningen, stomme och tak är klart. Just nu pågår arbeten med fasaderna och invändiga arbeten. Stommen byggs av massivträ vilket minskar koldioxidutsläppen. Byggnaden kommer att få en biobränsleanläggning för uppvärmning och varmvattenproduktion. Solceller för elproduktion kommer att installeras på taket.

Förskolan i sin helhet beräknas vara klar under januari 2022. Den kommer att ha ett tillagningskök och plats för upp till 144 barn fördelade på 8 avdelningar.

-Gården kommer att anpassas för olika åldrar, lekar och aktiviteter, med stor gräsyta och utrymmen för bord och sittplatser. Det kommer att finnas rutschkana, sandlådor, gungor, kulle för pulkaåkning och en slinga runt gården ger tillgång till träkojor, olika konstruktioner för balanslek samt en klätterställning, berättar projektledare Bo Thorell.

Arkitekt: Sweco Architects
Landskapsarkitekt: Projektengagemang
Entreprenör: Ekman & Angerstig AB

Lövstalöts förskola


Centralt i Lövstalöt uppför Skolfastigheter en ny förskola som ersätter modulförskolan på en närliggande fastighet. Förskolan beräknas stå klar under våren 2022 med plats för 108 barn, fördelade på 6 olika avdelningar. Förskolan inrymmer även ett eget tillagningskök.

Hållbarhet i fokus när nya förskolor byggs i Uppsala
Hållbarhet i fokus när nya förskolor byggs i Uppsala 3

-Det har lagts ned ett stort arbete på att skapa en riktigt bra utemiljö för barnen. Många av de stora uppvuxna träden på gården kommer bevaras och flera nya träd planteras. En ny pulkabacke kommer även anläggas på området och den befintliga fotbollsplanen utanför förskolegården kommer att bevaras, säger projektledare Jonas Wennman.

Arkitekter: Sweco och Arkitektgruppen i Gävle AB
Entreprenör: Ekman & Angerstig AB

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>