Hem PEDAGOGSNACK Webbutbildning ska förebygga sexuella kränkningar i skolan

Webbutbildning ska förebygga sexuella kränkningar i skolan

Publicerat av: Redaktionen

Backa – initiativet för en skola fri från sexuella kränkningar har under hösten genomfört en rikstäckande utbildningsturné på över 200 svenska högstadie- och gymnasieskolor.

Cirka 1500 elever och skolledare har utbildats i att förebygga sexuella kränkningar i skolan. Idag börjar initiativets andra fas, där en digital version av utbildningen blir tillgänglig för alla på www.backa.org.

Webbutbildning ska förebygga sexuella kränkningar i skolan

Theres Sysimetsä, projektledare för Backa

Under hösten 2018 har en rikstäckande utbildningsturné hållits av Backa – initiativet för en skola fri från sexuella kränkningar. Idag börjar nästa fas av initiativet, när en digital version av utbildningen blir tillgänglig för alla. Syftet med webbutbildningen är att tillgängliggöra kunskap och praktiska verktyg för flera att förbygga sexuella kränkningar och trakasserier.

– Utbildningsturnén var fantastiskt lyckad och har resulterat i konkreta satsningar på vidare arbete, deltagare har bidragit till skolspecifika handlingsplaner och Backagrupper har bildats på flera håll i landet.

Men initiativet måste nå ännu fler, både i och utanför skolan, för att uppnå verklig förändring. Därför går Backainitiativets webbutbildning live idag, säger Theres Sysimetsä, projektledare för Backa – initiativet för en skola fri från sexuella kränkningar.

Utbildningen är en digital version av utbildningsturnén och finns på Backainitiativets hemsida www.backa.org. Utbildningen kan antingen göras av enskilda personer eller i skolgrupper under ledning av en lärare eller skolledare. Efter genomgången webbutbildning har deltagarna – precis som under utbildningsturnén – ett underlag till en konkret handlingsplan att förse skolledare eller rektor med. Varje grupp kan också jämföra sina svar med riksgenomsnittet från initiativets Novus-undersökning.

– Innan arbetet påbörjades genomförde vi en nationell undersökning tillsammans med Novus, där högstadie-och gymnasieelever fick dela med sig av sina upplevelser av sexuella kränkningar i skolan. Resultaten visade att fyra av tio upplevt att deras skolkamrater utsatts för sexuella kränkningar. Hela sju av tio av de som själva utsatts uppgav att den sexuella kränkningen ägde rum i skolan, vilket tydligt visade på behov av omfattande förändring. Gemensamma utbildningsinsatser, där unga och vuxna samarbetar kring lösningar, var det som eleverna ansåg vara vägen framåt och det är kärnan i vårt arbete, säger Theres Sysimetsä.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>