Hem EFTER PLUGGET ​Dansa för att stärka psykisk hälsa

​Dansa för att stärka psykisk hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Den psykiska hälsan bland unga är något som ständigt är aktuellt i dagens samhälle.

För tredje terminen i rad startar vi upp den populära kursen Dans för hälsa.

​Dansa för att stärka psykisk hälsa

Gemenskap och rörelseglädje är centrala delar i Dans för hälsa.

Kursen riktar sig till unga i åldern 13–17 år med målet att stärka den psykiska hälsan genom att dansa, ha kul och känna gemenskap med andra – helt gratis.

Känner du någon eller är du tonårsförälder till ett barn som känner sig stressad, nedstämd eller har magont, huvudvärk eller bristande självkänsla? Känner du som ung själv igen dig i denna beskrivning och har dessa symtom? Då kan kursen vara effektiv för att må bättre.

En viktig satsning för unga

Kursen har visat sig vara en viktig del i vårt fokus för att förbättra ungas psykiska hälsa. Det har varit många som har varit intresserade av kursen och som har deltagit.

–Forskningen visar att insatsen fungerar väl och den sprids nu över hela landet. Det är fokus på kravlös rörelseglädje och kan fungera som ett viktigt komplement till samtal och medicinering för unga med stressrelaterad psykisk ohälsa, säger Eleonor Abaji, hälsopedagog på Kungsbacka kommun som projektleder initiativet och kursen.

Kursen, som håller på en termin, hade sin första omgång hösten 2019 och deltagarna har varit mycket nöjda hittills. Så här säger två gamla deltagare om kursen:

”Jag har äntligen något att se fram emot på vardagarna efter skolan. Känner även mig mer trygg och jag trivs mer med mig själv!”

”Jag är ganska stressad i skolan så det var väldigt skönt, avslappnande och roligt att komma hit, köra dans och slappna av. Längtar till nästa gång!”

Föräldrar är viktiga för att motivera och peppa

Eleonor säger att föräldern har en viktig del i att få barnet att delta i kursen hela tiden och inte prioriterar annat framför dansen.

– Som förälder är det viktigt att du motiverar och peppar ditt barn till att dansa regelbundet under hela kursen. Studier visar att den psykiska hälsan är viktig för att orka prestera i skolan – därför är det extra viktigt att prioritera dansen när det är mycket i skolan, säger Eleonor.

Kursstart vecka 40

Kursen är gratis, startar vecka 40 och vänder sig till unga i åldern 13-17 år. Man gör anmälan om att delta till skolans elevhälsa – skolkuratorn eller skolsköterskan. Mer info om kursen och anmälan på kungsbacka.se/dansforhalsa

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>