Tusentals ungdomar besöker gymnasiemässa
Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Tusentals ungdomar besöker gymnasiemässa i Malmö

Tusentals ungdomar besöker gymnasiemässa i Malmö

Publicerat av: Redaktionen

Efter att ha varit digital de två senaste åren arrangeras gymnasiemässan i Malmö på plats igen.

Den 10–12 november är det dags på MalmöMässan.

Personal och elever från 43 gymnasieskolor i Malmö med omnejd finns representerade på mässan som besöks av tusentals niondeklassare och som också är öppen för allmänheten.

– Gymnasiemässan är en viktig pusselbit för att eleverna ska kunna göra ett genomtänkt gymnasieval. Det känns bra att kunna arrangera en mässa på plats igen, säger Pelle Jernryd, projektledare för gymnasiemässan.

På grund av coronapandemin har gymnasiemässan de senaste två åren varit helt digital. I år kan allt ske på plats på MalmöMässan igen. Personal och elever från 43 gymnasieskolor i Malmö med omnejd, både kommunala och fristående, kommer att finnas på plats för att presentera sitt utbud. Mässan vänder sig till niondeklassare eller personer på ett introduktionsprogram som ska vidare till ett nationellt program och gå gymnasiet till hösten.

Tusentals ungdomar besöker gymnasiemässa

Gymnasiemässan i Malmö arrangeras den 10-12 november.

– För besökarna blir det en av de första kontakterna med skolorna. Därefter går de vidare med öppet hus och övriga inslag i processen att välja gymnasieprogram. De som behöver mässan mest är ofta de elever som är minst förberedda. Det kan vara svårt att greppa hela utbudet. Malmöregionen är ju stor med väldigt många skolor, säger Pelle Jernryd.

Under mässan går det att komma i kontakt med lärare, studie- och yrkesvägledare, elever och annan personal från de olika skolorna.

Medverkande på gymnasiemässan är de kommunala och fristående gymnasieskolorna i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge samt Hvilan utbildning. Det går också att komma i kontakt med gymnasieantagningen.

I år finns även WorldSkills Sweden, som jobbar för att höja attraktionskraften för yrkesutbildning representerade på mässan. Pelle Jernryd förklarar att det är en del i gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens målsättning att få fler ungdomar att se fördelarna med yrkesprogram. Dessa program kommer efter beslut av riksdagen att ge högskolebehörighet per automatik från och med hösten 2023.

Runt 5 700 elever är förbokade till mässan. De får en bestämd tid då de får komma och får i regel hjälp av sin skola att ta sig till mässan. Pelle Jernryd poängterar samtidigt att mässan även är öppen för allmänheten.

– Även vårdnadshavare är välkomna. De är ju en viktig del i stöttningen av eleven.

Öppettider för gymnasiemässan
Torsdag 10 november klockan 9-15
Fredag 11 november klockan 9-15
Lördag 12 november klockan 10-15

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>