2021 – Händelser vi minns
Hem NYHETER 2021 – Händelser som vi minns

2021 – Händelser som vi minns

Publicerat av: Redaktionen

Binogis roll är att skapa värde för Sveriges alla aktörer inom skolan med målet – En skola för alla.

Vi är stolta över att vi under 2021 har kunnat inleda flera nya samarbeten med huvudmän och skolgrupper.

Lika glada är vi för förnyat förtroende från alla de som valt att fortsätta arbeta tillsammans med oss inom Språkprojektet.

De mest sedda lektionsfilmerna i år finns inom ämnena biologi och fysik. Vi har sedan tidigare erbjudit översättningar på språk som engelska, thailändska, arabiska, dari, somaliska, finska och polska. Nu har vi även adderat de moderna språken tyska, franska och spanska.

Våra viktigaste uppgifter är att fortsätta verka som forskningskoordinator inom Språkprojektet samt att arbeta vidare med utvecklingen av den digitala lärplattformen Binogi. Vi erbjuder även våra medlemmar workshops och fördjupningar i aktuella ämnen. Under våren 2021 fokuserade vi extra mycket på matematik för åk 9, med fokus på handledning för elever och lärare inför nationella proven. Träna Matematik med Binogi

2021 – Händelser vi minns

Du lär dig mer och snabbare om du har kul

Medlemsmötet är ett av Språkprojektets viktigaste möten på året. Här rapporteras senaste nytt från Språkprojektet, huvudmän från skolan kan nätverka och aktuell forskning presenteras. På de två medlemsmöten vi höll under 2021 reflekterade vi över det gångna årets distansundervisning. Annika Agélii Genlott, Fil. dr. informatik, ger oss godbitar ur sin avhandling Leda och driva långsiktigt hållbar och framgångsrik digitalisering (2020).

Hon påminner om att skolans digitalisering redan innan pandemin har pågått i ungefär 50 år, med nationella, regionala och kommunala initiativ. Budskapet är att digitalisering är en ständigt pågående rörelse och målet ska vara att det genererar ett bättre resultat. Annika lyfter fram att man ska ha en systematik i sin digitala resa, våga leda som skolhuvudman och vara delaktig i hela processen som skolledare.

Anna Martin-Bylund, doktor i pedagogiskt arbete, med bakgrund i språkvetenskap vid Linköpings universitet, gav en inspirerande föreläsning för den samlade gruppen om sin forskning kring kroppens och sinnenas betydelse för att skapa närhet i digital undervisning.

Se gärna vårt material där Anna talar om att den digitala samvaron kan upplevas som en stympad sinnlighet, där vi inte kan utnyttja och använda alla våra sinnen. Anna har dock i sin forskning funnit att det går att få en närhet i digitala möten genom humor, användandet av kroppen, olika sätt att använda kameran och med hjälp av gemensamma minnen och föremål.

Binogis egen röstskådespelare och ljudtekniker Per Lagergren gav en föreläsning om ljud, och ljudets betydelse för att tydliggöra och förstärka budskap. En viktig ingrediens i Binogis läromedel och även något som är viktigt för digitala möten och digital undervisning. Annas och Pers lärdomar tar vi med oss in i år 2022 där vi fortsätter att samspela mestadels digitalt med varandra.

Vi har fortsatt att erbjuda Språkprojektet Meetup där vi tillsammans med våra medlemmar och nyckelpersoner från forskningsvärlden erbjuder inspiration och information inom aktuella ämnesområden:

I februari lyftes transspåkande som en viktig del av kunskapsutvecklingen. Vi träffade Gudrun Svensson, Universitetslektor vid Linnéuniversitetet och Sandra Pilemalm, Projektledare Skolverkets riktade insatser flerspråkiga elever.

I maj behandlade vi ämnet Bedömning av programmering i grundskolan tillsammans med Anna Åkerfeldt och Linda Manilla från projektet Programmeringens didaktik.

Arbetet med Globala målen stod i fokus under november månads Meetup “Globala målen i ditt klassrum” där vi träffade Östersund-baserade läraren Tomas Vågstedt tillsammans med Binogis Mats Larsnäs och forskningssamordnare Sofia Demetriades.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>