Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM NTI Gymnasiet Johanneberg utvidgar försök med robot i klassrummet

NTI Gymnasiet Johanneberg utvidgar försök med robot i klassrummet

Publicerat av: Redaktionen

Vad kan en robot göra i skolan? Ganska mycket har det visat sig.

Under hösten köpte NTI Gymnasiet in robotar till alla sina 25 skolor.

NTI Gymnasiet Johanneberg utvidgar försök med robot i klassrummet

Roboten K.ai hjälper elever på NTI Gymnasiet att delta i undervisningen på distans.

På NTI Gymnasiet Johanneberg i Göteborg har man upptäckt att roboten är en fantastisk hjälp för elever när de behöver delta i undervisning hemifrån.

– Kort beskrivet kan man säga att roboten K.ai är en slags iPad-robot på hjul som kombinerar telefon- och konferensteknik och som kan navigeras på distans, berättar Erik Isakson, rektor på NTI Gymnasiet Johanneberg. – Allt eleven behöver är sin egen skoldator och en kod som de använder för att logga in i roboten på distans. Eleven kan sen styra roboten hemifrån, se och höra allt som sker i klassrummet och samtidigt välja om man själv vill höras och synas.

Under året har NTI Johanneberg testat olika användningsområden. Främst ser man att roboten hjälper elever som på grund av sjukdom eller andra anledningar tillfälligt har svårt att ta sig till skolan.

Följer och deltar i undervisningen hemifrån

– Vi har förstått att detta är en jättehjälp för vissa elever, säger Anna Kohlström, biträdande rektor på NTI Gymnasiet Johanneberg. – Med robotens hjälp kan vi erbjuda en blandad skolgång där eleverna får chans att upprätthålla samma rutiner som sina klasskompisar och samtidigt blir socialt deltagande i det som sker i klassrummet, utan att ta sig till skolan varje dag.

– Genom att testa i skarpt läge upptäcker vi både fördelar och utvecklingsområden, berättar Anna. – Vi tycker att det är viktigt att våga testa nytt för att hitta smarta lösningar. Att roboten kunde bidra till både inkludering och kvalité och möjliggöra att elever kan tillgodogöra sig undervisning som de annars hade missat är otroligt glädjande och viktigt, säger hon.

K.ai får sällskap av M.ai

I vår får roboten K.ai sällskap av M.ai när försöket utvidgas. Robotarna är en del i NTI Gymnasiets satsning på att skapa de främsta tech-utbildningarna i landet. Andra inslag i den satsningen är samarbetet med det statliga forskningsinstitutet RISE och att alla skolor utrustats med ett makerspace som är en slags digital verkstad.

– Vi vill sprida vårt sätt att använda teknik i vardagen till andra skolor, säger Anna Kohlström. – Vi vill samtidigt visa våra elever hur tekniken kan bidra till att både förändra och förbättra för individen, i och utanför skolans värld.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>