Om barn och ungdomar ska tillbringa mer tid utomhus måste vi välkomna tekniken och utnyttja dess möjligheter i städerna.
Det menar designföretaget som jobbar med att integrera teknik i stadsrummet.
Enligt Sundhedsstyrelsen tillbringar danska tonåringar i genomsnitt över sex timmar om dagen framför en skärm. Alltså är det inte så konstigt att det inte blir mycket tid över till att njuta av den friska luften i parker, städer eller skogar. Detta är ett problem, eftersom flera undersökningar pekar på att vind, solsken och blå himmel har en positiv effekt på våra ungdomar. Därför menar Ib Mogensen, vd på det prisbelönta design- och möbelföretaget out-sider, att tekniken måste integreras bättre i stadsrummet – för det ser inte ut som om ungdomarna kommer att släppa taget om sina datorer och mobiler i första taget:
”Det finns ingen anledning att tro att dagens barn och ungdomar kommer att strunta i sina smartphones, iPads eller datorer för att gå ut i friska luften.
Man måste locka ut dem, och om vi vill att de ska vistas mer utomhus så måste vi helt enkelt se till att utforma utemiljön efter deras behov.”
De tekniska lösningarna i städerna blir gradvis fler och de bidrar till allt från att få trafiken att flyta till gratis internetuppkoppling och till att hitta en ledig parkeringsplats. Men det kan faktiskt vara ganska svårt att hitta någonstans att ladda sin telefon.
Detta ska ny design råda bot på. Plateau SunHub är ett bänkbord med en integrerad teknisk lösning som förser alla kring bordet med ström, belysning, bluetooth och högtalare.
Frisk luft är guld värt
Syftet med bordet och dess integrerade teknik är att skapa en social mötesplats utomhus, eftersom de utökade funktionerna inbjuder till att tillbringa mer tid runt bordet – och därmed mer tid tillsammans.Undersökningar har tidigare visat att frisk luft förbättrar elevernas prestation. Att flytta ut klassrummet eller genomföra grupparbeten utomhus är därför en bra idé för grundskolor, gymnasieskolor och universitet. Då kan man aktivt utnyttja den friska luften för att öka elevernas koncentration och kreativitet. out-sider har redan tidigare lyckats med att locka ut ungdomar med hjälp av design. Ett exempel är skolan i Skørping på Nordjylland, där man genom ett samarbete mellan elever och arkitekter utformade skolgården på ett sätt som gjorde den mer inbjudande för barnen att vara på.
Men bordet kan också ge mer tid tillsammans för familjer som vistas i stadsrummet, menar Ib Mogensen, som var den som kläckte idén till den intelligenta möbeln:
”Vi vill alltid tillbringa mer tid tillsammans med våra barn, och den här designen gör det enklare att lämna hemmets fyra väggar och använda söndagen till en familjeutflykt. Idag umgås vi helt enkelt på ett annat sätt i familjen. Äldre barn kan plugga, och de minsta kan ta fram sin iPad när tålamodet tryter och de har tröttnat på samtalet kring bordet,” säger han och tillägger: ”Man kan också tävla om att få sin favoritmusik uppspelad i bordets högtalare.”
De danska kommunerna arbetar aktivt med intelligenta, tekniska och datadrivna lösningar, så i framtiden kommer vi att se allt mer teknik i stadsrummet. Det är en utveckling vi bör välkomna, menar Ib Mogensen: ”Vi ska använda tekniken med förnuft, och vi vill att detta i större utsträckning ska ske utifrån invånarnas och därmed användarnas behov.”
Framtidens utemiljöer kräver dynamiska lösningar
out-siders lösningar fokuserar på att de ramar vi sätter upp för en miljö snart kan förändras igen. Ingenting är längre konstant, och därför ska även möbler kunna anpassas efter olika förutsättningar. Bland annat därför måste de tekniska lösningarna för stadsrummet också vara oberoende av stationära strömkällor och routers. Design- och möbelföretaget har just lanserat sin PLATEAU SunHub, som gör att man kan vara uppkopplad och fulladdad hela dagen – utomhus. Detta är möjligt då SunHub drivs enbart av solceller, vilket också innebär att man kan placera bänkbordet precis var man vill så länge solstrålarna når bordet.
”I dag är det helt avgörande för hållbarheten att de prylar vi investerar i inte bara kan användas på ett enda sätt. Våra möbler kan ingå i en serie av olika lösningar, eftersom de kan flyttas och är oberoende av stationära strömkällor,” förklarar Ib Mogensen.