Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA ”Fritids är mer än bara fri lek”

”Fritids är mer än bara fri lek”

Publicerat av: Redaktionen

En riktigt bra fritidsverksamhet bidrar till att fördjupa elevernas lärande och utveckla viktiga sociala förmågor.

Det menar Lotten Orest som är ansvarig för fritidsverksamheten på Vittra Västra Hamnen i Malmö.

Hennes uppdrag är att planera och utforma fritidsverksamheten i nära samarbete med skolans pedagoger och eleverna själva.

– Sedan jag började här vid årsskiftet har mitt fokus varit att skapa en tryggare verksamhet med tydligare strukturer. Det var det främsta behovet som vi identifierade. Vi har kommit en bra bit på vägen men har naturligtvis fler utvecklingsområden som vi behöver jobba med framöver, säger hon.

Mer än bara lek

Fritids. Bara ordet i sig får många att tänka på barn som springer runt och leker med det de vill för stunden. Lotten Orest ser fritidsverksamheten som betydligt mer än fri lek och pratar gärna om fritids som en viktig del av skolan där eleverna ska fortsätta att utmanas och stimuleras till lust att lära.

”Fritids är mer än bara fri lek”

– Överlag så är fritidshemmens status inte så hög som den kanske borde vara. Det är en utmaning för oss som jobbar med dessa verksamheter att tydligt visa att ett fritidshem har en fantastisk möjlighet att komplettera det lärande som sker under ordinarie skoltid. En av styrkorna med fritids är också att vi har en helhetssyn där elevernas sociala utveckling har en central roll, berättar hon.

– Vi får ofta tillfälle att jobba med värdegrundsfrågor i praktiken. När eleverna kommer till fritids är de lite trötta eftersom de har en lång skoldag bakom sig och då är det lätt hänt att det uppstår små konflikter som behöver lösas.

Trygghet och struktur

På Vittra Västra Hamnens fritidshem finns idag en tydlig grundstruktur som utvecklats under våren. Lotten Orest berättar.

– När eleverna känner igen sig skapas en trygghet. Vi har alltid en bygghörna, ett ”chill-rum” där man kan varva ner och andra rum för specifika aktiviteter. Sen kan innehållet i dessa rum förändras över tid, men grunden är densamma.

För att väcka elevernas nyfikenhet och främja viljan att söka ny kunskap har Lotten Orest och hennes kollegor skapat något som de kallar för ”levande verkstad”. Centralt i lokalerna finns ett stort bord där barnen bland annat kan experimentera.

– En fråga som eleverna själva ville utforska var ”hur gör man den bästa lekleran?”. Den frågan brottades de med i en månad. De bytte ut vatten mot schampo, sen schampo mot balsam, de blandade med sand och potatismjöl. Det fick dem att fundera på varför potatismjöl funkade bra men inte vetemjöl, till exempel. Någon kom på att de kunde söka efter svaret i innehållsförteckningen. Det är bara ett exempel på hur barnen jobbar med sin nyfikenhet och lust att lära, säger hon.

En stor del av de fritidsaktiviteter som arrangeras sker utomhus. Skolan ligger nära havet och har Malmös kanal och grönområden runt knuten, något som utnyttjas så fort tillfälle ges.

– Vi har dels en innergård, dels en speciell närmiljö utanför skolan. Vi gör både planerade och spontana utflykter med eleverna. Tidigare i höstas upptäckte eleverna att man kan leta efter ål i kanalen, säger hon och skrattar.

Nära samarbete

Att jobba tätt tillsammans med den övriga skolverksamheten är viktigt. På Vitta Västra Hamnen finns en ständig dialog mellan pedagogerna i skolan och fritidshemmet.

– Det handlar om att vi planerar fritidsverksamhetens innehåll tillsammans, vi tar hänsyn till lokalpedagogiska planeringar (LPP) så att vi som jobbar på fritids vet vad eleverna gör i skolan på dagen. På så sätt kan vi komplettera och bidra till fördjupat lärande och mer kunskap inom samma område, berättar Lotten Orest.

En väldigt liten andel av de elever som går på Vittra Västra Hamnen bor i området. De flesta pendlar till skolan från andra stadsdelar och områden. Elevgrupperna är mycket blandade med många kulturer, religioner och nationaliteter under samma tak.

– Vi har en oerhört inkluderande stämning på skolan, alla tillåts vara sig själva. Det är en av våra styrkor. Här har vi som jobbar med fritids också en viktig roll eftersom att vi jobbar mycket med värdegrundsfrågor och elevernas sociala utveckling. Sen har vi givetvis utmaningar, precis som de flesta andra.

Fortsatt utveckling

Under året har fritidshemmet på skolan fått ett lyft. Men Lotten Orest är långt ifrån färdig, hon har många tankar om hur verksamheten kan ta ytterligare kliv framåt.

– Man ska inte tro att man kan göra radikala förändringar på bara några få veckor, det tar tid. Man bör ha en tydlig målbild och en rimlig förväntan på sig själv samtidigt som man ser till att få positiv energi av det man gör.

Hon återkommer ofta till trygghet och struktur.

– Läroplanen säger att fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande, och det är naturligtvis helt riktigt. Men ibland kan det vara en utmaning att bara få grundstrukturerna på plats och det är först när man har det som man skapar förutsättningar för exempelvis kreativitet. I år jobbar vi med ledorden att vårt fritids ska vara tryggt, spännande, meningsfullt, stimulerande och kreativt, berättar hon.

– Vi har en plan som vi följer och jag ser fram emot att ta nästan steg i utvecklandet av en riktigt bra fritidsverksamhet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>