För många innebär Komvux en andra chans. De många olika möjligheterna gör att du kan anpassa studierna så att de passar just för dig.
På Komvux avgör du själv om du vill studera på hel- eller deltid, under dag- eller kvällstid, i klassrum eller på distans.
Utbildningen utgår från ett stort antal kurser på grundskole- och gymnasienivå, där du antingen kan läsa enstaka kurser eller välja ett kurspaket mot en specifik yrkesinriktning.
Grundläggande vuxenutbildning
Är till för dig som behöver komplettera din utbildning på grundskolenivå, till exempel om du har en grundskoleutbildning som är kortare än nio år eller behöver repetera något ämne innan du fortsätter studera på gymnasienivå. Alla som är minst 20 år och saknar kunskaper motsvarande dem man får i grundskolan är garanterade plats.
Se alla grundläggande vuxenutbildningar.
Gymnasial vuxenutbildning
Är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasienivå, exempelvis för att du har ett ofullständigt gymnasiebetyg och behöver behörighet till högskolan. Läroplanen och kursplanerna är desamma som gymnasieskolans och ger samma kompetens. För att få studera på den gymnasiala vuxenutbildningen måste du vara minst 20 år och ha grundskolekompetens. Du som inte har fyllt 20 år kan söka om du har slutfört en treårig gymnasieutbildning.
Se alla gymnasiala vuxenutbildningar.
Fristående kurser
Du väljer själv vilka kurser du vill läsa och kan kombinera kurser på olika nivåer och hos olika utbildningsanordnare. Din individuella studieplan gör du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare.
Komvux på distans
Om du väljer att studera på distans pluggar du hemifrån via dator och har kontakt med läraren via mejl eller telefon. Slutproven gör du i skolans lokaler.
Se alla Komvuxkurser på distans.
Yrkesutbildning
Utbildningsanordnarna har ofta kurspaket mot en specifik yrkesinriktning, som motsvarar gymnasieskolans yrkesprogram. En yrkesutbildning kombinerar lärarledda lektioner med praktik på en arbetsplats. Du får gymnasiebetyg och kan sedan söka jobb inom ditt yrke eller fortsätta vidare till en lärlingsutbildning.
Lärlingsutbildning
En utbildning på gymnasienivå som till minst 70 procent är förlagd till en arbetsplats, vilket innebär att du både har en lärare på skolan och en handledare på arbetsplatsen. Vilka yrken det erbjuds lärlingsutbildningar inom varierar från kommun till kommun, men vanligtvis finns de inom yrken med brist på arbetskraft. Lärlingsutbildningen kan passa dig som inte har slutbetyg från gymnasiet, saknar gymnasieutbildning med yrkesinriktning eller vill byta yrkesbana.