Det senaste året har 87% av förskolorna tillbringat mer tid utomhus än vanligt. Detta har lett till friskare och piggare barn menar förskolelärarna. Så i år är barnen laddade till tårna när det är dags att springa Bamseloppet nu på torsdag den 20 maj. Det rörelsefrämjande eventet genomförs utomhus på över 1000 olika förskolor runtom i hela landet.
Frisk luft, full fart och framförallt mycket skratt och skoj. Bamseloppet har kommit att bli en av årets höjdpunkter på Sveriges förskolor och arrangeras i år för 8:e året i rad. Totalt beräknas över en halv miljon barn sprungit Bamseloppet genom åren, vilket gör det till det största i sitt slag i Sverige.
– Intresset från förskolorna är lika stort som alltid, även om man givetvis gör vissa anpassningar till följd av coronasituationen. För att hjälpa förskolorna har vi tagit fram en särskild poster där Bamse och hans vänner tipsar om hur man kan undvika smitta, berättar Charlotta Borelius, ansvarig för Bamseredaktionen som står bakom loppet.
Bamseloppet skiljer sig från många andra barnlopp eftersom varje förskola arrangerar och utformar sitt eget lopp efter sina önskemål. Sträckan som barnen springer varierar, de flesta springer (eller går) mellan 100–500 meter. Men det som framförallt gör loppet speciellt, är att själva tävlandet och vem som springer snabbast kommer i andra hand.
– Det viktigaste är att barnen är ute och rör på sig, och framförallt – att de har skoj under tiden. Barn har ett stort rörelsebehov som behöver uppmuntras och stimuleras, inte minst i dessa tider. Och det är precis vad vi hoppas kunna bidra till genom Bamseloppet, säger Charlotta Borelius.
Alla deltagare i Bamseloppet får en medalj och ett diplom, som förskolorna har kunnat beställa kostnadsfritt. Bamseredaktionen har även tagit fram ett särskilt gympapass och ett yogapass som barnen kan värma upp med innan det är dags att springa.
Aktiva utebarn friskare – enligt förskolornaI samband med årets Bamselopp har Bamseredaktionen ställt olika frågor till förskolorna, bl a om hur utevistelsen har påverkats av corona-pandemin och om man märkt någon skillnad på barnens hälsa och mående. Undersökningen visar att 87 procent av de tillfrågade förskolorna har tillbringat mer tid utomhus under det senaste året än tidigare år. Som en effekt har förskolorna upplevt att barnen varit både friskare, piggare och lugnare än vanligt.