Helsingborgs stad har tillsammans med Sveriges nationella AI-center, AI Sweden, utsetts till en av 15 piloter i världen som utvärderar UNICEFS riktlinjer för AI och barnrättigheter.
– Vi är glada och stolta att vara en av städerna som valts ut till piloter för att utvärdera UNICEFS nya vägledning.
Utvecklingen av artificiell intelligens (AI) går snabbt och påverkar vårt samhälle i grunden. Helsingborgs stad vill dra nytta av denna kraften för att skapa värde för invånare och verksamhet. AI innebär stora möjligheter för att utveckla vårt sätt att leva men det finns också risker, säger Martin Güll, digitaliseringsdirektör i Helsingborgs stad.
Helsingborg har 26 barnrättsstrateger som återfinns på alla förvaltningar. De är experter på barnkonventionen och stöttar verksamheterna med att göra verklighet av barnets rättigheter.
De senaste åren har de arbetat med olika idéer för att stärka barns möjlighet till inflytande. Barnets rättigheter är ett prioriterat område i princip alla av stadens styrdokument och många arbetar aktivt med att inkludera barnets perspektiv i arbetet med att bygga den smarta och hållbar staden.
– För att säkra att barnperspektivet tas tillvara i den internationella utvecklingen av AI har barnrättsorganisationen UNICEF tagit fram en vägledning med ett antal bärande principer för hur barns rättigheter kan tillgodoses. UNICEFS vägledning har sin grund i barnkonventionen och syftar till att skydda barn och deras rättigheter, att ge barn möjlighet att bidra till utvecklingen och titta på vilka möjligheter, risker och problem det finns med AI för barn idag. Nu kan vi vara med och bidra globalt i detta arbete framåt, fortsätter Martin Güll.
Här finns information om stadens arbete:https://intranat.helsingborg.se/organisation/barne…
Projektet kommer att genomföras i samarbete med AI Sweden, Malmö Stad, Lunds kommun och Lunds Universitet. I samband med piloten kommer riktlinjerna att utvärderas och remissvar lämnas till UNICEF och den vägledning som ges ska prövas praktiskt i riktiga utvecklingsprojekt. Helsingborgs stad kommer att väva in arbetet i befintliga AI projekt och pågående samarbetet med LTH/Campus Helsingborg kring meta-testbädd för AI. Resultaten av studierna kommer att följas av forskare. Parallellt med piloten kommer Lunds Universitet också att organisera ett samverkans och utbildningsprogram via avdelningen för uppdragsutbildning.