Advania lanserar bok om skapande i förskolan
Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Advania lanserar e-bok om skapande i förskolan

Advania lanserar e-bok om skapande i förskolan

Publicerat av: Redaktionen

För att ge förskolepedagoger rätt förutsättningar att följa läroplanen krävs löpande fortbildning inom digitala verktyg.

Behovet och önskemålen om fortbildning finns och på de flesta förskolor har pedagogerna också tillgång till iPads, men många vittnar om att det saknas både tid och budget till fortbildning.

Advania vill göra det enklare för förskolan att använda digitala hjälpmedel i sin dagliga verksamhet och lanserar därför den kostnadsfria e-boken ”Hela förskolan skapar” kombinerat med ett valbart och anpassat utbildningspaket.

Advania lanserar en interaktiv bok med 70 sidor fyllda av filmer, länkar, GIF:ar och bildspel. Boken utgår från förskolans läroplan och de tre ämnena språk, matematik samt naturvetenskap och teknik. Advania har tagit hjälp av tre förskolelärare som redan använder dessa tips och aktiviteter i sin verksamhet idag. Boken är kostnadsfri och kan laddas ned till alla Apple-enheter.

”Hela förskolan skapar” kan användas som ett underlag för fortbildning men tanken är snarare att den ska bli en inspirationskälla som visar vad som är möjligt att skapa tillsammans med barn i förskoleålder. För de pedagoger som vill fördjupa sig har Advania Skolpartner tagit fram 15 olika delkurser som är direkt kopplade till boken, de finns tillgängliga i en e-learningplattform.

Advania lanserar bok om skapande i förskolan

Gunilla Möller

– Många förskolor använder idag iPads i sin verksamhet och har gjort det i många år. Med denna bok vill vi på Advania hjälpa till att utveckla användningen av iPads. Boken ska ses som en inspirationskälla till hur man kan skapa med hjälp av iPaden som redskap. Skapande är en viktig del i förskolans verksamhet och Apple har själva producerat en mängd appar som alltför många förskolor fortfarande inte har upptäckt, säger Gunilla Möller som är pedagogisk utvecklingsledare på Advania Skolpartner och en av författarna till boken.

En grundtanke i boken är att få pedagogerna att tänka utanför boxen och börja använda en app till ett annat ändamål än den var tänkt till från början. Ett exempel på detta är appen Keynote som egentligen är avsedd för att skapa presentationer, men som i denna bok används till att skapa animerade filmer, digitala whiteboards och skattjakt.

Pernilla Backe, IKT-pedagog på Staffanstorps kommun har läst boken:

– På ett tydligt och tilltalande sätt får jag som pedagog ett helt smörgåsbord av kreativa aktiviteter som jag direkt kan omsätta i praktiken, dessutom med tydlig förankring i vår läroplan. Här finns allt ifrån musikskapande med MakeyMakey till uppslag för spännande skattjakter i Keynote. Att alla tips på aktiviteter kommer från pedagoger som arbetar ute i verksamheten känns tryggt. Årets ”måsteläsning” för pedagoger i förskolan, säger Pernilla Backe.

2020 lanserade Advania Skolpartner sin första bok ”Tillgänglighet på iPad” i samarbete med Apple. Syftet med boken var att inspirera pedagoger till att använda digitala hjälpmedel för att hjälpa barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Den nya boken ”Hela förskolan skapar” är ett naturligt nästa steg för att inkludera digitaliseringen i pedagogernas och alla barns vardag.

Boken är skriven av fyra personer med bakgrund inom IKT och förskola:

  • Gunilla Möller, Pedagogisk utvecklingsledare på Advania Skolpartner med en bakgrund som lärare och IKT-pedagog samt redaktör för boken.
  • Johanna Widesson, IKT-pedagog och förskollärare i Karlskrona kommun.
  • Maria Högberg, KT-pedagog och förskollärare i Kumla kommun.
  • Sofia Öhrner, förskollärare på Norlandia förskolor AB, Uppsala.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>