När de nationella proven närmar sig ökar aktiviteten på Binogis (tidigare Studi) plattform.
Förra året lanserade Binogi en lärar- och elevhandledning med anledning av nationella proven i matematik för åk 9.
Även i år, 2022, tillgängliggör Binogi handledningarna och filmer, utvalda av Binogis manusförfattare och 2 förstelärare anslutna till Språkprojektet.
För att förenkla, för både elever och lärare, har vi plockat ut de filmer som vi anser passar bäst med tanke på vilka uppgifter som fanns med på de nationella proven i matematik föregående år. Arbetet har letts av Binogis manusförfattare Mikael Bondestam, förstelärare Martin Krokström i Svenljunga kommun och förstelärare Carina B Andersson, vid Bruksskolan i Höganäs. Lärarhandledningen innehåller detaljerad planering för att öva på de olika momenten i Nationella Proven, och filmer från Binogis stora bibliotek av Matematikfilmer är utvalda.
Hur kan lärare använda materialet?
I Binogis material finns det instruktioner på hur man kan arbeta med gamla prov och Binogis material. Martin Krokström, förstelärare på Mogaskolan i Svenljunga kommun, har använt Binogi i sin planering av matematikundervisningen länge. Han tipsar om att man ska titta på kunskapskraven i gamla prov och fundera över vilka förmågor som respektive elev behöver utveckla.
Carina B. Andersson, förstelärare på Bruksskolan i Höganäs kommun, har använt det nya materialet där man kopplat uppgifter i gamla nationella prov direkt till instruktiva filmer. Det är enkelt att använda för eleverna vilket är en klar fördel som sparar tid.
Hur kan elever använda materialet?
Carina B Andersson har ett enkelt recept till sina elever: träna, träna och träna lite till. Före lektionen, under lektionen och efter så att du förstår det moment du tränat och kan applicera dina matematiska kunskaper på nästa uppgift.
Genom att arbeta med de gamla proven kan man som elev få en indikation på om man har de kunskaper som förväntas i slutet av grundskolan och den grund som behövs för gymnasiestudier. För att visualisera framstegen tipsar Martin om att man som elev kan skriva en lista det du behöver öva på. När du behärskar ett moment: stryk det från din lista.
En elev frågar Binogis panel: Hur kan jag höja mitt betyg i matte?
-Ta hjälp av din lärare, det är A och O att ha en dialog med sin lärare och använd materialet som finns här i Binogi, säger Martin Krokström.
– Titta på binogifilmerna och testa dig själv med efterföljande quiz, säger Carina B. Andersson. Det är ett bra komplement till din lärares genomgångar och förklaringar. Sedan är det bara att träna vidare mot en fördjupad kunskap i matematik. Filmerna är en ypperlig repetition och förberedelse inför Nationella Proven, då det är enkelt och går snabbt att söka efter det man vill träna på.
Hur kan jag som förälder använda mig av det här materialet?
Martin och Carina tipsar: Sätt dig ned med ditt barn, titta på filmerna gemensamt. Be ditt barn sedan förklara för dig hur man löser uppgiften. Sedan kan du som förälder repetera det barnet har sagt. Hjälp till självhjälp eller som det heter formativt arbete. Ta gärna ett extra varv kring begreppen som finns kopplade till filmerna, ibland förstår inte elever begreppen och där kan man lägga extra tid hemma. Titta, pausa, fundera, diskutera, lös. Det är det utvecklande.
Under perioden 10 februari till och med 15 maj 2022 är 10, från handledningen utvalda filmer, kostnadsfria att se via binogi.se för alla som skapat ett konto.