Hem NYHETER Studenter färdigställde sandlåda – hjälper forskare i nytt program

Studenter färdigställde sandlåda – hjälper forskare i nytt program

Publicerat av: Redaktionen

Studenter hjälpte professorn Franziska Klügl att färdigställa ett projekt.

De fick kontakt via studentföreningen Syntax, som jobbar med att knyta samman studenter och forskare.

Studenter färdigställde sandlåda – hjälper forskare i nytt program

professorn Franziska Klügl

– Jag är mycket nöjd med resultatet, säger Franziska Klügl.

Hon står i Robotlabbet på Örebro universitet vid en trälåda med finkornig vit sand. Ovanför trälådan sitter en projektor som visar en karta i olika färger i sandlådan.

Kartan, som bland annat har höjdkurvor och vattendrag, ritas om när Franziska stoppar ner händerna och plattar till en kulle för att bygga en ny vid sidan om.

Nystartat program

Den avancerade sandlådan tillhör projektet Augmented Reality Sandbox, som har blivit stående sedan den köptes in för över ett år sedan. Franziska Klügl har inte haft tid att färdigställa sandlådan, och hon tog därför kontakt med studenterna som gjorde slutjobbet via dataföreningen Syntax nystartade program RAP (Research Assistent Program).

– På andra universitet finns ofta program som knyter samman forskare och studenter, men vi tyckte att det saknades här. Det är bra att studenter får riktiga uppgifter som inte bara är lek, och forskarna kan få hjälp med småuppgifter som de inte har tid med, säger Alfred Elvfing, ordförande Syntax.

Tiotal projekt

Studenter färdigställde sandlåda – hjälper forskare i nytt program 2

Professor Franziska Klügl vid sandlådan i Robotlabbet på Örebro universitet där en projektor skapar en karta i den vita sanden.

Föreningen började ta fram programmet RAP i våras, och har nu ett tiotal projekt på sin hemsida. Forskare hör av sig till Syntax med vad de kan tänkas behöva hjälp med, och sedan kan studenter läsa beskrivningarna och anmäla intresse via hemsidan.

Vissa jobb kräver stor datavana, andra är mindre avancerade som att demontera robotar och återvinna vissa delar.

– Det är inget krav att man måste vara bäst i världen för att klara av det här, men det är riktat till dem som läser något tekniskt.

Tanken är att alla ska få ut någonting av det; forskarna får tid över till annat och studenterna får något som de kan lägga på sina cv:n, säger Alfred Elvfing.

Kodstuga och spelturneringar

Augmented Reality Sandbox är det första projektet som blivit färdigställt genom RAP. För studenterna gällde det att kalibrera utrustningen, och länka bibliotek i Linux på datorn som är kopplad till projektorn. Det tog studenterna drygt 20 timmar att färdigställa sandlådan, och utrustningen går nu att starta med några knapptryck.

Dataföreningen Syntax startade för ett år sedan, och tillhörande sektionen TekNat på Örebro universitet. Förutom Research Assistant Program anordnar föreningen bland annat kodstuga och spelturneringar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>