Hem NYHETER Alternativ 5:2-metod kan få fler unga att läsa mer

Alternativ 5:2-metod kan få fler unga att läsa mer

Publicerat av: Redaktionen

Spela två dagar i veckan, läsa e-böcker fem dagar i veckan.

Så ser en annan slags 5:2-metod ut hemma hos Shadi Bitar, grundare och vd för den digitala boktjänsten Nextory.

Alternativ 5:2-metod kan få fler unga att läsa mer

Shadi Bitar läser tillsammans med barnen Lucas, Matheus, Laurencia och Elicia

Shadi Bitar är själv pappa till fyra barn och brinner för LÄSANDE.

– Läsande och läsförståelse är grundstenar i en demokrati och genom fungerande demokratier skapar vi en bättre värld, säger Shadi Bitar och tipsar nu alla föräldrar att pröva metoden hemma.

Skärmtiden för barn har ökat dramatiskt och fortsätter att öka, exempelvis använder fler än hälften av alla tvååringar en skärm 1–2 timmar varje dag.

Tonårskillar har högst snitt, 8 timmar går åt till skärmtittande. Shadi menar att en del av den skärmtiden kan bli lästid och att det främst är föräldrarna som bör ansvara för att nå dit.

– Skärmtid behöver inte vara något negativt. Det som är viktigt är vad man gör framför skärmen. Med Nextory ger vi barnen tillgång till ett enormt utbud av böcker för alla åldrar och föräldrarna möjlighet att byta ut barnens spelande och filmtittande mot läsning. Det finns många bevis för att läsning påverkar hälsan och minskar stressen hos individer, ett stort problem bland unga idag som alltså läsning kan bidra till att lösa, säger Shadi Bitar.

Ökat ordförråd med e-böcker

Alternativ 5:2-metod kan få fler unga att läsa mer

Shadis son Lucas läser Lasse-Maja

Enligt Mats Myrberg, professor emeritus i specialpedagogik, behöver vi kunna cirka 50 000 svenska ord för att klara oss bra i samhället. Han menar att ett barn som läser eller blir läst för kan cirka 50 000–70 000 ord vid 17 års ålder. Ett barn som inte läser eller inte blir läst för kan cirka 15 000–17 000 ord. Ett viktigt argument för Nextorys satsning på just e-boksmarknaden.

– Redan under uppväxten i Syrien var böcker och berättelser det bästa jag visste. När jag som 11-åring skulle börja mitt nya liv i Sverige var det tack vare mitt stora läsintresse som jag snabbt kom in i samhället. Idag behöver vi möta våra barn och ungdomar i deras digitala vardag om vi vill att de ska läsa, säger Shadi Bitar.

Digitala abonnemangstjänster växte med dryga 50 procent under 2017 där försäljningen av just digitala e-böcker helt klart ökade mest med drygt 115 procent. Under samma period hade Nextory en tillväxt på 275 procent och tredubblade sin kundbas.

 

Med läsning minskar du stressen, sover bättre och blir både smartare och gladare

Visste du att …

  • du får bättre minne av att läsa. Du får fart på fantasin då hjärnan behöver jobba för fullt med att skapa bilder av orden framför sig istället för att bli serverad färdiga bilder när du ser på film.
  • du ökar din koncentrationsförmåga när du över upp din förmåga att följa en allt längre text.
  • du blir vassare på att både tänka och tala och lösa matteproblem när du läser regelbundet.
  • du kan lindra om du mår dåligt genom att läsa. Skönlitteratur har visat sig ha en läkande effekt på depression, stress och utbrändhet.a

Fem tips från Nextory att få fler unga att läsa mer

1.Introducera en rutin som ni verkligen följer, exempelvis 5:2-metoden. Försök att inte ha några alternativa aktiviteter som exempelvis titta på TV minst en timme före läggdags.

2.Locka med läsbingo. Gör ett schema och låt barnen kryssa i varje dag de har läst 15 minuter. När de uppnått x antal kryss kan ni hitta på något kul tillsammans eller kanske att de får en extra påskpresent. Allt för att motivera ditt barn att börja medsitt nya läsbeteende.

3.Släpp prestigen. Hjälp barnen hitta rätt bok som passar barnen och deras nivå.

4.Läs högt! Var en trailer och introducera en bok genom att läsa högt.

5.Beröm massor! Gör det mysigt för barnen när de väl läser.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>