Hem DEBATT Förslag om skolpedagoger kan dras tillbaka

Förslag om skolpedagoger kan dras tillbaka

Publicerat av: Redaktionen

Malmö stad har väckt idén om att låta obehöriga lärare få fast anställning, med den nya titeln grundskolepedagog.

Men den kontroversiella idén har fått fackligt mothugg, och skolkommunalrådet Anders Rubin (S) är själv tveksam.

Lärarfacken bedömer att förslaget dras tillbaka.

Förslag om skolpedagoger kan dras tillbaka

Foto: TT Förslag om skolpedagoger kan dras tillbaka.

Malmö väntas om tio år ha 10 000 fler elever än i dag, och har redan stora problem med att hitta behöriga lärare. Mot den bakgrunden har grundskoleförvaltningen presenterat idén om grundskolepedagoger.

Tanken är att knyta obehöriga lärare till sig – med fast anställning. Förhoppningen är att bromsa vikariekarusellen och att med en trygg anställning motivera grundskolepedagogerna att läsa in lärarexamen.

Kruxet är att skollagen inte tillåter tillsvidareanställning av obehöriga lärare. Förvaltningen har därför föreslagit att Malmö ska ansöka hos regeringen om att få bli försökskommun. Lärarfacken har redan protesterat, och hävdar att lediga lärartjänster skulle blockeras av den nya yrkesgruppen.

Tanken var att grundskolenämnden skulle ta upp grundskolepedagogerna på sitt senaste möte, men frågan sköts upp.

Orsaken är att vi vill prata med facken. Vi måste också fundera på vem som ska driva frågan. För lärarbristen är ett nationellt problem, säger nämndens ordförande Anders Rubin (S).

Han säger att det förs ”ett resonemang” och utesluter inte att idén avskrivs.

– Jag flaggar för att vi kanske inte kommer att ta ställning över huvud taget. Vi konstaterar kanske att det är bra om någon som kan påverka frågan tar tag i den. Vi kan inte ändra lagstiftningen, säger han med passning till regeringen.

Båda lärarfacken säger att de fått signaler från flera Malmöpolitiker om att förslaget dras tillbaka.

– Som läget är nu bedömer jag att förslaget inte kommer att läggas fram. Det är bra, för vi värnar om barnens rätt till legitimerade lärare och likvärdig undervisning i hela Sverige, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad.

– Skollagens bestämmelser ska man inte runda, för då är man på ett sluttande plan. Sätt in resurser, ge obehöriga en utbildningsmöjlighet och tillsvidareanställ därefter. Utifrån de kontakter vi har är jag övertygad om att kommunens politiska ledning kommer att inse att det är det rätta, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>