Meitner förvärvar tjänst för schemaläggning - breddar sitt erbjudande
Hem TEKNIK Meitner förvärvar tjänst för schemaläggning – breddar sitt erbjudande

Meitner förvärvar tjänst för schemaläggning – breddar sitt erbjudande

Publicerat av: Redaktionen

Schemaläggning är en tidskrävande uppgift för skolor, där lokaler, lärares ramtider och lektionslängder ska matchas.

Skolplattformen Meitner har nu köpt upp ett schemaläggningsverktyg av Andreas Lundblad, som automatiserar processen och gör det möjligt att lägga hela skolans scheman på bara några minuter.

Detta är ett steg i Meitners mål att skapa en heltäckande plattform, som ger lärare möjlighet att fokusera mer på undervisning än administration.

– Vi strävar dagligen efter att bygga vårt erbjudande på ett sätt som minskar arbetsbelastningen för all skolpersonal. Schemaläggning är något vi fått stor efterfrågan på, både hos befintliga och potentiellt nya kunder. När jag träffade Andreas för första gången så var det en självklarhet att vi behövde gå vidare med detta tillsammans, säger Adrian Andersson, vd och grundare Meitner.

Den heltäckande skolplattformen Meitner har det senaste året växt från 18 till 150 skolor som anslutit sig till tjänsten. I och med det senaste förvärvet blir plattformen nu än mer heltäckande, till att också erbjuda en modern lösning för schemaläggning som minimerar det manuella arbetet. Genom avancerade optimeringsalgoritmer och ett användarvänligt gränssnitt, automatiseras hela schemaläggningsprocessen, inklusive tjänstefördelning, för att effektivisera resursanvändningen i skolor.

Meitner förvärvar tjänst för schemaläggning - breddar sitt erbjudande

Andreas Lundblad och Adrian Andersson

Under sin pappaledighet 2021 hade Andreas Lundblad, som tidigare doktorerat inom datalogi på KTH, en del tid över. När han hörde om hur förlegad och manuell processen var insåg han att det fanns behov av att effektivisera momentet. De som jobbade med skolans schemaläggning var tvungna att lägga en stor del av sin arbetstid, men också fritid och även semester på att få det klart. Tjänsten ser till att grundläggande villkor uppfylls så som att det inte finns några krockar i scheman för elever, lärare eller salar. Utöver det finns det också ett brett stöd för ska- och bör-villkor gällande lektionslängder, raster, ramtider för lärare, total undervisningstid, matsalsbelastning mm.

– 1997 besegrade en dator för första gången regerande mästaren i schack. Jag tror vi ser motsvarande hända för schemaläggning nu. Om bara något år eller så kommer de flesta skolor att låta datorn generera schemat. Inte bara för att man sparar flera veckors arbetstid per år, utan också för att resursanvändningen blir effektivare, säger Andreas Lundblad.

Meitner är en digital plattform för skolor, där tjänster som idag finns i olika plattformar samlas i samma tjänst. Tjänsten grundades 2019 av då 20-årige Adrian Andersson.

De har sedan start rest cirka 50 miljoner i kapital. Bland investerarna märks bland andra finansmannen Sven Hagströmer, genom Biovestor Aktiebolag, och Joel Almqvist, en av träningsföretaget Strongers grundare. Bland skolorna som använt Meitner det senaste läsåret finns för-, grund- och gymnasieskolor över hela landet. Idag är det drygt 150 skolor som använder Meitner som system för bland annat lärplattform, närvarohantering och kommunikation

Fotograf: Elliot Nyhlin

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>