Andreas Mörck är ny friskolebas
Hem NYHETER Andreas Mörck är ny friskolebas

Andreas Mörck är ny friskolebas

Publicerat av: Redaktionen

Andreas Mörck är ny förbundsdirektör för de fristående skolornas nya bransch- och arbetsgivarförbund Almega Utbildning.

De fristående skolorna växte fram som ett svar på ett stort behov av förnyelse och utveckling i samhället.

Under 30 år har antalet fristående skolor varje år vuxit och i dag går över 430 000 elever i fristående skolor. Tyvärr lyckas inte svensk skola av i dag riktigt svara upp mot de behov som elever, lärare och samhället ställer. Och i kraft av deras storlek har även de fristående skolorna ett stort ansvar för att ordna upp situationen.

Som ett första steg i ett stort omstartsarbete bildar nu Friskolornas riksförbund det nya, kombinerade bransch- och arbetsgivarförbundet Almega Utbildning. Ny förbundsdirektör blir Andreas Mörck, som närmast kommer från tjänsten som kanslichef på Sveriges Lärare, där han även haft flera andra roller. Andreas Mörck var en av de drivande när Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund gick samman till Sveriges Lärare 2023 och är väl insatt i svensk skola då han arbetat med dess utveckling i 25 år.

Andreas Mörck är ny friskolebas

Andreas Mörck är ny förbundsdirektör för Almega Utbildning, friskolornas bransch- och arbetsgivarförbund

– Möjligheten att få välja skola gör svensk utbildning bättre men reformer i skolan har inte vårdats och utvecklats tillräckligt. Hela den svenska skolan lider av problem som segregation, glädjebetyg och kompetensförsörjning. Dessa problem har tillåtits växa sig alldeles för stora. Fristående skolornas storlek gör att vi också har också ett ansvar för att lösa dessa problem. Därför ska ett omfattande reformprogram genomföras kring vad som krävs för att ta hela den svenska skolan till kunskapstoppen. Andreas Mörck är väl lämpad att leda denna utvecklingsresa, säger Per-Arne Andersson, ordförande för Friskolornas riksförbund samt ordförande för Almega Utbildning från den 1 juli 2024.

– Jag ser fram emot att leda en omstart för Sveriges fristående skolor. Mitt fokus kommer att ligga på att skapa rätt förutsättningar för Sveriges elever, lärare och skolledare. Det är hög tid att vi släpper dagens polariserade skoldebatt och gemensamt tar ett krafttag för att utveckla svensk skola i rätt riktning, den utvecklingen börjar och slutar i klassrummet eller i verksamheten på förskolan. Jag ser fram emot att föra en nära dialog med alla utbildningsaktörer och hitta de bästa samverkansformerna, säger Andreas Mörck tillträdande förbundsdirektör på Almega Utbildning.

Almega Utbildning – en omstart för friskolesektorn

Fristående skolor har fyllt ett behov inom svensk utbildning. I dag väljer omkring 430 000 elever och cirka 45 000 medarbetare fristående skolverksamheter. En stor del av förklaringarna till utvecklingen handlar om ett starkt kunskapsfokus, nöjda elever och föräldrar samt ett ökat inflytande för lärarna. I takt med att friskolesektorn har vuxit har även ansvaret för hela skolans utveckling ökat. Därför genomför de fristående skolorna en omstart med fokus på att leda utvecklingen av svensk skola. Ett första steg tas nu genom organiseringen i det nya, kombinerade bransch- och arbetsgivarförbundet Almega Utbildning.

Almega Utbildnings medlemmar består av fristående förskolor, grundskolor och gymnasieskolor, sammanlagt med närmare 45 000 medarbetare vilket gör det nya förbundet till en stor och viktig del av Almega. Almega Utbildning ansluts till Almega från och med den 1 juli 2024 och Andreas Mörck tillträder sin tjänst den 1 september.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>