Forskare på SLU i flera projekt som får finansiering i årets kommunikationsutlysning från Formas
Hem FORSKNING Forskare på SLU i flera projekt som får finansiering i årets kommunikationsutlysning från Formas

Forskare på SLU i flera projekt som får finansiering i årets kommunikationsutlysning från Formas

Publicerat av: Redaktionen

Av totalt 12 projekt som beviljats medel från Formas finns forskare från SLU i tre av dem.

Det handlar om kött, klimat och hav.

De tre projekten är.

Framtiden för kött – storytelling och dialoger för bättre beslut

Syftet är att bryta polariseringen kring kött och animalieproduktion genom att kommunicera fakta, ta in olika perspektiv i modererade dialoger och diskutera möjligheterna för fyra kontrasterande framtidsscenarier: 1) En växtbaserad framtid; 2) Mindre men bättre kött; 3) Alternativt kött och 4) Intensiv animalieproduktion.

Målgrupper för initiativet är beslutsfattare som har inflytande över framtidens livsmedelssystem. Det är politiker, tjänstemän vid myndigheter, olika typer av beslutsfattare inom livsmedelshandel och industri men även kockar och intresserade konsumenter. De ska få vetenskapligt förankrad information, men även en förståelse för varför tolkningar av fakta kan skilja sig åt.

Projektets drivs av SLU Future Food och ska genomföras tillsammans med Oxford University och Wageningen University & Research inom samarbetet Table. I det samarbetet ska ”Table” driva och utveckla diskussioner om hur livsmedelssystemet kan bli hållbart, robust, rättvist och på alla sätt ”bra”.

2030 KliMat-spelet

Forskare på SLU i flera projekt som får finansiering i årets kommunikationsutlysning från Formas

Bildtext: KliMat-spelet – en vetenskapligt förankrad spelprototyp som tar ett gemensamt grepp om aktuella frågor som rör mat, miljö och klimat. Illustration: Tobias Larson

Forskare vid institutionerna för människa och samhälle och husdjurens miljö och hälsa vid SLU har tillsammans med Interaction Lab vid Högskolan i Skövde, SLU Holding och RISE fått medel för att utveckla en prototyp till ett färdigt spel om mat och miljö för lärare och elever på gymnasiet och högstadiet. För att säkerställa pedagogisk kvalitet, relevans för lärare och spridning till skolor ingår även NTA – skolutveckling inom naturvetenskap, teknik och matematik och Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik – Bioresurs, i projektgruppen.

Spelet utgår från FN:s Agenda 2030-mål och vill visa på komplexiteten i frågor kring mat, klimat, biologisk mångfald och växtnäringshushållning . Spelaren driver lantbruk och ska försörja Sverige med livsmedel samtidigt som miljömålen ska uppnås. Olika val i produktionen och hos konsumenterna får effekter på maten som produceras, självförsörjningsgrad, matimport, klimatpåverkan, växtnäringshushållning, biologisk mångfald.

Vårt varmare hav

Forskare från SLU finns med i det projekt som stiftelsen Skansen fått pengar till. Då handlar det projektet ’Vårt Varmare Hav’. En klimatportal för gymnasielärare och – elever som ska ge kunskap och verktyg för framtidens Östersjömedborgare.

Mer information om SLU Future Food

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/futurefood/

Mer information om Formas och samtliga projekt.

https://formas.se/arkiv/nyheter/nyheter/2021-06-18-tolv-kommunikationsprojekt-far-finansiering.html

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>