Åren och orden som förändrade allt – den tidige Harry Martinson på Litteraturbanken

ORDEN PRÖVAS. HARRY MARTINSON 1927–1939

Åren och orden som förändrade allt – den tidige Harry Martinson på Litteraturbanken 1Åren och orden som förändrade allt

Med stor glädje kan Litteraturbanken idag presentera en helt ny och mycket omfattande digital utställning om Harry Martinson. I samarbete med Harry Martinson-sällskapet och privata samlare blir stora mängder material tillgängliga; delar av det har tidigare varit både okänt och opublicerat.

Den digitala utställningen ORDEN PRÖVAS: HARRY MARTINSON 1927–1939 lodar på djupet i Harry Martinsons diktning, och samlar dikter, noveller, prosastycken, tal, reseskildringar och essäer från poetens tolv första år som författare. Här speglas Martinsons gärning genom tidningar, tidskrifter och handskrifter.

– Det är väldigt roligt att digital teknik gör det möjligt att lyfta fram alla dessa texter, säger Harriet Martinson, en av författarens döttrar. Alla som är intresserade av Harry Martinsons författarskap kommer att hitta mycket här, som man tidigare inte varit bekant med.

– Det nya materialet är en veritabel guldgruva för alla Martinson-älskare, säger Semir Susic, ordförande i Harry Martinson-sällskapet. Vi gläds åt att det finns tillgängligt för allmänheten nu. Det finns så mycket att upptäcka om den tidige Martinson i den här satsningen.

Många av Martinsons texter från dessa tidiga år har aldrig tryckts om, andra har blivit självklara delar av den svenska diktens 1900-tal. Även i handskrifterna gömmer sig okända texter. Men i allt hörs Martinsons röst: nyskapande, profetisk, lyrisk – och självklar. Diktverket Aniara (1956) ligger fortfarande trettio år fram i tiden. Men när kriget står för dörren, tolv korta och händelserika år efter debuten, är diktaren Harry Martinson redan slipad till fullkomning.

Utställningen är mycket omfattande, och alla texter är fritt tillgängliga för alla att läsa. Här är några höjdpunkter, men långt fler kan väljas.