Årets sociala tjänstehundar 2022 får barn att lyckas i skolan
Hem NYHETER Årets sociala tjänstehundar får barn att lyckas i skolan

Årets sociala tjänstehundar får barn att lyckas i skolan

Publicerat av: Redaktionen

Utmärkelsen Årets sociala tjänstehund 2022 delas av tre finska lapphundar som arbetar som pedagoghundar i en lågstadieskola i Lund.

Figge, Oboy och Marshall i Team Ilo stärker barnens välmående och har i flera fall varit avgörande för att eleverna ska lyckas i skolan.

Hundarna stöttar barnen och jobbar med deras stressnivåer, välmående, motivation, självkänsla, sociala relationer och inlärning. ”Det magiska med de tre hundarnas närvaro är att de kan få en elev att öppna upp sig, vilket kanske en lärare inte alltid lyckas med”, skriver juryn i sin motivering.

Pedagoghundarna i Team Ilo, som betyder glädje på finska, har funnits på skolan Vegalyckan sedan 2018. När deras ägare Cecilia Åkesson sökte jobb där som speciallärare frågade hon dåvarande rektorn vad de hade för inställning till en fyrbent kollega. Dåvarande rektorn blev eld och lågor och Figge anställdes som pedagoghund två dagar i veckan. På den vägen är det och idag följer alla hundarna med Cecilia till jobbet måndag till fredag. När en ny rektor skulle anställas var det viktigt att denna ville behålla pedagoghundarna.

– Jag blev så varm i hjärtat när den nya rektorn ville fortsätta. De såg direkt vilken positiv inverkan hundarna hade både på elever och lärare, säger Cecilia.

Årets sociala tjänstehundar 2022 får barn att lyckas i skolan

Cecilia Åkesson med Figge 7 år, Marshall, 1,5 år och Oboy, 5 år. Foto: André de Loisted

Det är faktiskt nuvarande rektor Jeanette Willby och biträdande rektor Carl-Johan Haraldson som har nominerat Figge, Oboy och Marshall. Enligt nomineringen är de tre hundarna ovärderliga och i flera fall har de varit avgörande för att skolan ska lyckas med eleven. Skolledningen är så övertygad om nyttan med pedagoghundarna att de inlett forskning för att visa hur viktig hundens närvaro är ur en pedagogisk och didaktisk synvinkel.Eftersom de hade hållit nomineringen hemligt förstod Cecilia först ingenting när hon blev uppringd och fick beskedet att hennes hundar vunnit utmärkelsen Årets sociala tjänstehund 2022.

– För mig är detta jättestort, det är en jättefin utmärkelse. Vi kommer att lyfta det på något sätt och barnen ska också vara med för de har ju också del i det, säger hon.

Utmärkelsen Årets sociala tjänstehund har delats ut av Svenska Kennelklubben sedan 2014. Prisutdelningen sker på Stockholm Hundmässa då vinnaren får en medalj, ett diplom, en statyett, ett smaskigt ben, en ny bädd från Biabädden och foder från Royal Canin motsvarande sex månaders förbrukning. Agria Djurförsäkringar skänker även 20 000 kronor, som Cecilia Åkesson valt att donera till Agria och Svenska Kennelklubben forskningsfond.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>