Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, STINT, tar varje år fram ett index som visar hur internationella lärosätena i Sverige är.
Högskolan i Skövde klättrade förra året och behåller nu sin placering med fyra av fem stjärnor men ser också en fortsatt utveckling.
Förra året uppmärksammades Högskolan i Skövde som på några år tagit stora kliv i STINT:s internationaliseringsindex. Resultaten visar att trenden håller i sig, lärosätet är nu tydligt etablerat bland de fyrstjärniga.
– Det är givetvis glädjande att Högskolan i Skövde får fortsatt mycket goda resultat i STINT:s internationaliseringsindex. Vi ser effekterna av ett långsiktigt strategiskt arbete med internationaliseringen av såväl utbildning och forskning, men också områden där vi kan fortsätta arbetet med att utveckla internationaliseringen på Högskolan, som att öka utbytet av internationella studenter ännu mer, säger Mikael Ejdebäck, vice rektor för internationalisering, Högskolan i Skövde.
Ökat fokus på internationalisering
På senare år har internationaliseringsfrågorna på Högskolan i Skövde fått ett allt större utrymme. Forskningen har blivit väsentligt mer internationell, liksom att andelen internationella doktorander ökat stadigt. Även andelen kurser som ges på engelska har ökat liksom att fler internationella studenter söker sig till Högskolan.
Det är uppgifter från 2019 som ligger till grund för STINT:s senaste mätning där totalt 28 svenska lärosäten ingår. De resultat som lanseras nu bygger därmed på data innan pandemin började påverka lärosätenas verksamhet.
Indexet består av sex olika dimensioner av internationalisering – internationell forskning, andelen utländska doktorander, utbildningsutbudet på annat språk än svenska, anställdas internationella akademiska erfarenhet och ledningens internationella akademiska erfarenhet.
STINT:s internationaliseringsindex använder stjärnor för att indikera hur internationellt lärosätet är. Chalmers, KTH och Handelshögskolan i Stockholm får, precis som i fjol, maximala fem stjärnor. Men vid den här mätningen får de sällskap av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som klättrat i rankningen och nått fem stjärnor.