IIS ser det som en viktig uppgift inför framtiden att väcka intresset hos juniorerna för hur datorer, programmering och nätet egentligen fungerar.
Idag använder de flesta yngre i Sverige uppkopplade apparater och datorer. Hårdvara, program och infrastrukturen som de kopplas upp till används flitigt, medan förståelsen för hur allt fungerar och hänger ihop är rätt liten. Med engagemang och hjälp av vuxna kan de yngre bli aktiva producenter istället för att bara vara passiva konsumenter.
När hemdatorerna först blev vanliga på 1980-talet uppstod en generation av ”sovrumsprogrammerare” – vanliga barn och ungdomar som lärde sig att programmera sina datorer.
Dagens PC-datorer kommer oftast inte med någon programmeringsmiljö inbyggd, och många av enheterna som våra barn använder är av säkerhetsskäl slutna plattformar vilket gör det närmast omöjligt för en vanlig användare att börja skapa egna program för plattformen. Som tur är finns det redan en hel del funderingar på hur man kan göra, och en av de bästa lösningarna är Scratch.
Gör egna program
Scratch är en mjukvara framtagen av MIT (Massachusetts Institute of Technology) för att introducera programmering som koncept för barn och ungdomar. Eftersom det är lätt att komma igång med Scratch är det dock också många vuxna som gillar att göra egna program med hjälp av Scratch. Den som börjar leka med Scratch lär sig snabbt grunderna i programmering som koncept.
Lär sig datorer
Barn som använder Scratch blir snabbt kompetenta ”miniprogrammerare” och kan redan efter en liten stund göra egna spel och program. Men kanske allra viktigast är att barnen lär sig att datorerna tar sina instruktioner från människor, och att alla som vill kan lära sig hur.
Vill dina barn lära sig att programmera? Vi kommer att ordna fler barnhack framöver, gör en intresseanmälan till barnhack här för att få information om kommande hack!
Återkommande Barnhack
IIS håller regelbundet kostnadsfria programmeringskurser för barn och deras föräldrar. Vill du få en notis om nästa tillfälle, rekommenderar vi att du skriver upp dig på vår mejllista. Av praktiska skäl är det inte möjligt för en relativt liten organisation i Stockholm att möta det stora behovet av lek och lärande med programmering i fokus som uppenbarligen finns i samhället. därför har vi även samlat erfarenheter och klokskap från olika håll och sammanställt dem i Internetguiden Barnhack. Vi har även sammanställt en lista över var i landet man kan hitta barnhack.