Tusentals elever besöker digital gymnasiemässa
Hem SkolNivåGymnasium Tusentals elever besöker digital Malmös gymnasiemässa

Tusentals elever besöker digital Malmös gymnasiemässa

Publicerat av: Redaktionen

Den 11–13 november är det dags för Malmös gymnasiemässa.

Tusentals niondeklassare kommer då få chansen att besöka mässan som även i år blir helt digital.

– Vår målsättning är att ge ungdomarna möjligheten att kunna göra välgrundade val till gymnasiet. Gymnasiemässan är en viktig del för dem för att kunna göra ett bra och genomtänkt val. Besöken på mässan och samtalen med de olika skolorna leder ofta vidare till att eleverna besöker skolornas öppna hus, säger Pelle Jernryd, projektledare för gymnasiemässan.

Totalt 45 skolor, både fristående och kommunala, från Malmö, Skurup, Svedala, Trelleborg och Vellinge ska vara med på den digitala mässan. Totalt räknar man med att runt 6 000 elever besöker mässan. Därutöver finns möjlighet för vårdnadshavare och allmänhet att besöka mässan.

Tusentals elever besöker digital gymnasiemässaUtbudet på den digitala mässan är ungefär detsamma som på en vanlig. Besökaren kommer till en virtuell mässhall där man utifrån sina intressen matchas mot olika skolor, webbinarier och skolpersonal som är experter på olika områden.

– När du besöker en gymnasieskolas digitala monter går det att chatta med lärare, rektorer och elever. Det går också att göra intresseanmälningar till de skolor man vill besöka på öppet hus. Dessutom går det att boka enskilda video- och röstsamtal med skolor.

I år finns även WorldSkills Sweden, som jobbar för att höja attraktionskraften för yrkesutbildning representerade på mässan. Även gymnasieantagningen från Malmö och Trelleborg finns på plats.

Orsaken till att årets mässa blir digital är coronapandemin. Pelle Jernryd berättar att planeringen av mässan kräver framförhållning och därför landade man i att en virtuell mässa skulle bli det mest gångbara alternativet.

– Det finns fördelar med en digital mässa. Exempelvis ger det eleverna större möjligheter att ostört och med mindre påverkan från andra ta del av information om de olika skolorna. På så sätt skapar vi förutsättningar för att elevernas val ska bli så bra som möjligt, säger Pelle Jernryd.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>