Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Stor digital satsning i Halmstads skolor

Stor digital satsning i Halmstads skolor

Publicerat av: Redaktionen

Alla elever i årskurserna 4–9 ska ha en egen datorplatta eller annat digitalt verktyg.

Det beslutade barn- och ungdomsnämnden i Halmstads kommun i går.

–Det här är en viktig och angelägen satsning. Alla barn och elever i kommunens förskolor och grundskolor ska ha likvärdig tillgång till digitala verktyg, säger Tove Bergman, (MP) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Stor digital satsning i Halmstads skolorHalmstads kommun gör nu en storsatsning på datorer, datorplattor och andra digitala verktyg i förskolan och grundskolan. Satsningen gäller både elever och personal och ska vara genomförd till 2020.

Behovet av att elever och personal i skolan har full tillgång till modern teknik växer i takt med att övriga delar av samhället allt mer övergår till digitala system och arbetssätt. Bland annat föreslår regeringen i en proposition att de nationella proven ska digitaliseras.

Syftet är att öka likvärdighet i betygssystemet och få en effektivare hantering av de nationella proven. Regeringen har dessutom beslutat om en nationell strategi för skolans digitalisering som bland annat fokuserar på digital kompetens för alla inom skolan och likvärdig tillgång och användning av digitala verktyg.

Halmstads kommun har under de senaste åren gjort både generella satsningar och punktinsatser för att öka elevers tillgång till digitala verktyg, bland annat för elever på Vallås, Breared, Jutarum och Trönninge. På en del skolor har elever tillgång till eget digitalt verktyg och på andra inte. Den genomgång som nu har gjorts av tillgången på datorer och datorplattor för elever och personal, visar att det finns skillnader mellan kommunens olika skolor och förskolor.

–Vi har sett att det inte råder likvärdighet inom kommunen på det här området. Men tillgången till modern teknik ska inte vara beroende av om våra elever har datorer och plattor hemma, utan något som ska finnas för alla i skolan, därför gör nämnden nu den här omfattande digitala satsningen, säger Krissi Johansson (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Satsningen innebär att alla elever i årskurserna 4-9 får varsin datorplatta eller annat digitalt verktyg, i årskurserna F-3 blir det en datorplatta per två elever och i förskolan blir det en platta per fem barn. All tillsvidareanställda i barn- och ungdomsförvaltningen får en personlig dator eller annat digitalt verktyg.

Alla digitala verktyg blir utrustade med stöldskydd och kommer inte att kunna användas om de blir stulna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>