Hem NYHETER Fyra noveller av åttondeklassare blir bok efter nationell novelltävling

Fyra noveller av åttondeklassare blir bok efter nationell novelltävling

Publicerat av: Redaktionen

Bokförlaget Novellix och det digitala läromedelsförlaget Bonnier Education har under vårterminen arrangerat Novellix Lilla Novelltävling för åttondeklassare.

Vinnarna har blivit korade och nu kommer deras texter att bli publicerade i novellsamlingen Du är allt jag vill ha – och tre andra vinnarnoveller med syftet att användas i svenskundervisning.

Fyra noveller av åttondeklassare blir bok efter nationell novelltävling

Under sommaren har skrivsugna åttondeklassare i Sverige fått skicka in sina noveller till Novellix Lilla Novelltävling som anordnades i samarbete med Bonnier Education. Novellerna strömmade in till juryn innan sommaren och kvaliteten har varit hög.

– Vi är enormt glada över alla bidrag vi har fått. Vi vet att det finns många skrivglada elever ute i landet men det här var över förväntan, säger Novellix förlagschef Lena Hammargren.

Anni Ståhle, svenskredaktör på Bonnier Education, är en av jurymedlemmarna och även en av initiativtagarna till tävlingen.

– Novellix Lilla Novelltävling föddes som en idé om att låta alla de fantastiska texter som ungdomar runt om i landet skriver nå flera läsare. Att fånga skrivdrömmen i klassrummet och förvandla den till verklighet

Temat på årets tävling var förändring – förändring av känslor och relationer. På Bokmässan i Göteborg kommer de fyra vinnarna att presenteras. En av vinnarna – Tilda McDevitt från Blommensbergsskolan i Stockholm – skriver i sin novell om Linnéa vars föräldrar har växt ifrån varandra.

– Jag gillar att låta berättelsen växa fram, och att få se sina idéer på papper är bland det bästa med att skriva. Jag njuter som mest av att skriva när jag har en idé som jag brinner för, säger Tilda.

Vinnarna kommer nu att publiceras i en begränsad upplaga i novellsamlingen Du är allt jag vill ha – och tre andra vinnarnoveller med syftet att användas i svenskundervisning.

­­– Förhoppningsvis kommer det att sprida skrivglädje i klassrum runt om i landet och inspirera andra elever att skriva mer, avslutar Anni Ståhle.

Alla vinnande bidrag

  • Tilda McDevitt – Det sista försöket
  • Bente Eliassen – Du är allt jag vill ha
  • Liza Ataei – Guldringen i fontänen
  • Irma Kjellström – En klänning, en ungdom

För mer information om tävlingen och vinnarmotiveringar, klicka här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>