Borrby skola från Simrishamn vann riksfinalen av Vi i femman
Hem EVENT Borrby skola vann riksfinalen av Vi i femman

Borrby skola vann riksfinalen av Vi i femman

Publicerat av: Redaktionen

Borrby skola från Simrishamn vann riksfinalen av Vi i femman som sändes den 18 maj i SVT och i P4.

Finalstriden stod mellan Borrby skola, Malmaskolan från Uppsala och Tillbergaskolan från Västerås.

Vidde Åkesson och Wille Monta från Borrby skola i Simrishamn är glada för vinsten.

– Det känns bra som fasiken! Vi har bra samarbete och våra lärare är snälla och gör skoldagen roligare, svarar Wilhelm Monta och Vidde Åkesson på frågan om varför de tror att just de vann Vi i femman.

Borrby skola från Simrishamn vann riksfinalen av Vi i femman

Vinnarna av Vi i femman 2023 – Vidde Åkesson och Wilhelm ”Wille” Monta från Borrby skola i Simrishamn. Foto: Henrik Crona/SVT

Efter lokala finaler i alla tjugofem P4-kanaler gick följande tre skolor vidare till riksfinalen:

1:a Borrby skola 5  – Vidde Åkesson och Wilhelm ”Wille” Monta – Borrby, Simrishamn – P4 Kristianstad

2:a Malmaskolan 5B Valter Nilsson och Erik Lindh – Uppsala, P4 Uppland

3:a Tillbergaskolan 5B – Selma Salomonsson och Herman Sohlberg – Västerås, P4 Västmanland

Vi i femman är Sveriges Radio och Sveriges Televisions allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet. Tävlingen startade i Sveriges Radio redan 1963 och 1970 började även SVT sända Vi i femman.

Varje år deltar tusentals klasser från hela landet i Uttagningstävlingen där 200 klasser sedan tar sig vidare till radiotävlingarna i Sveriges Radio P4. Alla elever i årskurs 5 i Sverige har möjlighet att vara med i tävlingen.

– Det är så kul att få höra alla smarta femteklassare runt om i landet. Att vara med i direktsänd radio och svara på kluriga frågor är imponerande. Stort grattis till Borrby skola som vann riksfinalen men även till alla de skolor som kom med i tävlingen. Det är en bedrift, säger Fredrik B Ekdahl, projektledare för Vi i femman i P4.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>