Sundbybergs Stad går med i Sparks Generations Sparksapp.se – för att öka ungas tillgänglighet till en meningsfull fritid
Hem EFTER PLUGGET Sundbybergs Stad går nu med i Sparks Generations Sparksapp.se – för att öka ungas tillgänglighet till en meningsfull fritid

Sundbybergs Stad går nu med i Sparks Generations Sparksapp.se – för att öka ungas tillgänglighet till en meningsfull fritid

Publicerat av: Redaktionen

Idag kan Sparks Generation stolt presentera nästa steg på resan i att ge Sveriges alla unga en aktiv och meningsfull fritid.

Efter ett framgångsrikt pilotprojekt i Upplands- Bro kommun, växlar organisationen nu upp och inleder nu även ett samarbete med Sundbybergs stad.

I dagarna signades avtalet som innebär att både Sparks metod och tjänst sparksapp.se kan lanseras till hösten.

Före pandemin saknade mer än var tredje ungdom en regelbunden fritidsaktivitet. Många unga känner inte till vilket utbud som finns där just de bor, många tror sig inte heller vara välkomna som nybörjare efter 10 års ålder och en del har heller inte råd*. Sparks Generation grundades i syfte att vara både inspiratör och dörröppnare till ett brett utbud av aktiviteter där unga kan känna sig både trygga, välkomna och ha kul tillsammans med andra jämnåriga.

Sundbybergs Stad går med i Sparks Generations Sparksapp.se – för att öka ungas tillgänglighet till en meningsfull fritid

Från vä: Johan Storåkers, Alexandra Krook, Per Fjällström

– Nu är det viktigare än någonsin att bidra till ungas psykiska och fysiska välbefinnande på ett inspirerande och konkret sätt. Att hjälpa unga in i en meningsfull fritid är just en sådan pusselbit.

-Tillsammans med Sundbybergs stad ska vi tillgängliggöra hela kommunens utbud för 10–16-åringarna på ett och samma ställe. Framåt behöver unga och vårdnadshavare bara ha koll på två saker: Sin skolplattform för skolan och sparksapp.se för fritidsaktiviteterna, säger Alexandra Krook grundare Sparks Generation.

Avtalet som signades i dagarna löper under 1,5 år och kommer förenkla för ungdomarna i Sundbybergs stad att hitta just sina favoriter, och alla är välkomna oavsett om man är nybörjare eller inte, det viktigaste är att förenkla för unga att hitta just sin grej.

– I samklang med Sundbybergs stads ledord Levande, Nytänkande, Tillsammans önskar vi med detta samarbete utveckla digitala lösningar för att tillgängliggöra en bredd av kultur- och fritidsaktiviteter för barn och unga, säger Johan Storåkers, kultur och fritidsnämndens ordförande i Sundbybergs stad.

Nu påbörjar Sparks även rekryteringen av lokala ungdomsambassadörer som kommer vara ute på skolorna, delta i aktiviteter och synas på sociala medier, där de inspirerar unga att ta del av det lokala utbudet. Ungdomsambassadörerna är till för att skapa pepp, motivation, trygghet och tillit för alla deltagare. Genom Sparksapp.se kan unga påverka det lokala utbudet genom att rating och svara på polls, vilket skapar underlag för att vidareutveckla befintliga och nya aktiviteter.

– När vi samskapade både tjänsten och metoden med ungdomar och ungdomsverksamheterna i Upplands-Bro så hade vi i bakhuvudet att det skulle kunna användas för kommuner i hela Sverige. Det känns därför fantastiskt att påbörja vår uppskalning med Sundbybergs stad som andra Sparks-kommun och vi har fler kommuner på väg in. Jag vill också passa på att tacka Idrottsalliansen i Sundbyberg och Pär Lundberg, Duvbo IK som tog initiativet till detta samarbete som nu blivit verklighet, säger Alexandra Krook, Sparks Generation.

Under hösten lanseras en nyhet i tjänsten, som möjliggör för alla medverkande partners att även lägga upp avgiftsbelagda aktiviteter såsom egna läger, kurser och andra evenemang. Vilket kommer samla ännu fler aktiviteter på samma ställe som ett ytterligare led att förenkla för ungdomarna i kommunen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>