Hem Nyheter Code rebels vill förändra IT-branschen!

Code rebels vill förändra IT-branschen!

Publicerat av: Redaktionen

Under våren startar Cool Minds ett nytt projekt med programmering för en äldre målgrupp.

Projektet Code Rebels har för avsikt att vuxna kvinnor, icke-binära och transpersoner ska få en möjlighet att lära sig programmering i en fördomsfri miljö.

Code Rebels startar projektet med en 6 veckor kostnadsfri kurs med ett kurstillfälle i veckan där fokuset ligger på programmeringsspråket Java.

Code rebels vill förändra IT-branschen!

Genom en lokal Facebook-grupp lyftes frågan att starta studiecirkel för att tillsammans lära sig programmering då många inte fått någon plats på Pink Programmings populära WebDev-kurs.

Detta resulterade i att Cool Minds verksamhetschef Marielle Sterner tog kontakt med trådskaparen Ebba Nilsson för att inleda ett samarbete och starta upp Code Rebels.

När planeringen inför kursen var färdig släpptes 25 platser som fylldes på mindre än två timmar.

– Intresset är stort, säger Marielle Sterner. Att vi fyllde alla platser på så kort tid visar vilken stor efterfrågan det finns. Många kvinnor, icke-binära och transpersoner vill ta sig in i IT-branschen men känner sig inte helt välkomnade. De efterfrågar en trygg, fördomsfri miljö för att lära sig att programmera.

I Code Rebels ingår kurser, meet-ups och inspirationsevents.

Det stora fokuset för kursen ligger på programmeringsspråket Java och en liten del av utbildningen kommer även ha fokus på HTML & CSS. Huvudmålet med verksamheten är att få fler kvinnor, icke-binära och transpersoner att välja en karriär inom IT/tech-branschen.

– Programmering är både roligt och nyttigt att lära sig eftersom det är en så pass stor del i dagens samhälle. Det är en demokratifråga och en problematisk maktobalans att branschen är så ojämnt fördelad som den är idag. Vi hoppas på att kunna bidra till att öka jämställdheten inom tech-branschen med Code Rebels, säger Cecilia Lindskog som är kursledare i projektet.

Nicky Lilja jobbar redan i IT-branschen men har inte lärt sig att programmera. Hon ser fram emot att få chansen under Code Rebels.

– Jag vill ha en mer jämställd arbetsplats och tänker att jag kan bidra till detta genom att själv lära mig att programmera.

De flesta deltagarna jobbar inte inom IT branschen men har en önskan om att göra det. Ebba Nilsson studerar för närvarande statsvetenskap på Malmö Universitet.

– Jag har inte prioriterat att lära mig programmering eller teknik för att jag har alltid tänkt att det var något för killar och som vuxen tycker jag att detta är orättvist. Code Rebels blir min chans att krossa dessa fördomar!

Den första kursen för projektet har nyligen startat och är en pilotkurs som senare kommer att utvärderas och förbättras. I början av sommaren kommer Code Rebels släppa platser till kommande kurser som utöver Java även kommer fokusera på HTML & CSS.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>