CoSafe ska varna vid skolattacker – se hur larmet fungerar
Hem SÄKERHET CoSafe ska varna vid skolattacker – se hur larmet fungerar

CoSafe ska varna vid skolattacker – se hur larmet fungerar

Publicerat av: Redaktionen

App ska varna vid skolattacker – se hur larmet fungerar

På Norrevångsskolan, bara några kilometer från där skolattacken i Eslöv ägde rum, inför man i dag nya säkerhetsrutiner vid pågående dödligt våld.

Detta med hjälp av en säkerhetsapp där personal på skolan kan larma varandra internt vid ett akut läge.

Planen att införa den interna säkerhetsappen har varit på kartan sedan i maj, men i och med förra veckans skolattack på Källebergsskolan har den blivit högst aktuell.

– Det är fruktansvärt och det kommer ju väldigt nära en när det är kollegor till en och det är en skola i Eslöv, säger Susanne Svensson, rektor på Norrevångsskolan.

CoSafe ska varna vid skolattacker – se hur larmet fungerarUnder dagen kommer samtlig personal på Norrevångsskolan få en genomgång av säkerhetsappen och de olika alternativ som man kan välja vid en larmning.

– Man kan välja om det är en inrymning, brandlarm eller om det är våld och hot och så vidare. Det kommer nog bli den största förändringen att vi kommer nå varandra lättare om det händer saker, säger Susanne Svensson.

Vid en larmning kan lärare även ange var de befinner sig samt var en potentiell gärningsperson befinner sig.

Nytt larm för inrymning

Inrymning innebär att elever och personal låser in sig i rum eller salar och gömmer sig.

– Efter skolattacken i Trollhättan har vi tagit fram åtgärder efterhand så som krisplaner och kameror. Och appen är en del i det arbetet, säger Pelle Jansson, biträdande rektor på Norrevångsskolan.

Vid knivattacken på Källebergsskolan gick brandlarmet igång vilket i vanliga fall innebär att elever ska utrymmas från klassrummet. I detta fall visade dokument från Arbetsmiljöverket att det var gärningsmannen själv som satte i gång brandlarmet.

– Där har vi ju en fördel med den här appen som vi använder, att vi kan gå med information och larm om vad det är. Så fort vi får kännedom om att det inte gäller en brand utan en inrymning så kan vi informera ut detta på ingen tid alls, säger Pelle Jansson.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/har-ar-appen-som-varnar-for-skolattacker 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>