Ny webbsida gör det lätt och roligt att bryta hälsofarligt stillasittande i skolan
Hem NYHETER Ny webbsida gör det lätt och roligt att bryta hälsofarligt stillasittande i skolan

Ny webbsida gör det lätt och roligt att bryta hälsofarligt stillasittande i skolan

Publicerat av: Redaktionen

I dag lanserar stiftelsen Aktiv Skola sin nya kampanj Skaka loss.

Målet är att det ska bli roligt, lekfullt och lätt att bryta stillasittandet i klassrummen.

– Under hösten kommer Aktiv Skola att lägga extra fokus på att få in mer rörelse i skolan. Skaka loss-sidan bjuder på ett smörgåsbord av enminutersfilmer med lätta och roliga rörelser. Man kan sätta ihop egna spellistor med rörelser, skriva ut diplom med mera. Här finns också annat material som kan underlätta och inspirera skolpersonal att infoga mer rörelse varje dag i skolan – en fin möjlighet att göra stor skillnad med små medel, säger Erik Hellmén, hälsoexpert på Aktiv Skola.

Ny webbsida gör det lätt och roligt att bryta hälsofarligt stillasittande i skolan– Här har vi svart på vitt att detta är ett verkligt och stort problem. Vi vet att fysisk aktivitet påverkar inlärning och psykiskt och fysiskt välmående. Siffrorna för svenska barn visar en stadig försämring och vi måste vända den här trenden.

Under en vecka tillbringar svenska barn och unga i genomsnitt 70 procent av sin vakna tid stillasittandes. Den inaktiva tiden ökar med åldern och verkar ha ett samband med upplevd skolstress – ju högre stress desto inaktivare tillvaro. Av veckans totala fysiska aktivitet på en måttlig ansträngningsnivå bidrar skolan med 35 procent.

Vart fjärde år undersöker WHO barns hälsovanor i 45 olika länder i Europa och Nordamerika, där den svenska delen genomförs av Folkhälsomyndigheten. Den senaste kartläggningen skedde 2017/2018 då 230 000 unga i åldrarna 11, 13 och 15 år fick besvara en enkät om sina livsvillkor, levnadsvanor och sin hälsa. Positivt var att svenska barn upplevde sig ha goda relationer med föräldrar och lärare, och att användningen av alkohol och tobak fortsätter att minska. Men när det gäller tillräcklig fysisk aktivitet – minst 60 minuter om dagen – hamnar svenska skolbarn i botten. Endast 12 procent av flickorna och 17 procent av pojkarna rör sig så mycket.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>