Dalarna Science Park har inlett ett samarbete med Ignite Sweden
Hem TEKNIK Dalarna Science Park har inlett ett samarbete med Ignite Sweden

Dalarna Science Park har inlett ett samarbete med Ignite Sweden

Publicerat av: Redaktionen

Nytt nationellt samarbete för att öka innovationstakten i Dalarna

Samarbetet innebär att nystartade företag i Dalarna och hela Sverige bjuds in för att matchas ihop med etablerade bolag eller offentlig sektor som t ex Region Dalarna eller kommuner i länet.

Dalarna Science Parks inkubator och Ignite Sweden har redan påbörjat ett arbete för att marknadsföra och matcha ihop innovativa start-ups genom plattformen Ignite med målsättningen att främja innovation och påskynda näringslivsutvecklingen för Dalarnas företag.

– Det är en fantastisk möjlighet för Dalarna att vi nu har inlett ett samarbete med Ignite Sweden.
Ignites nationella plattform gör det möjligt för oss som lokal och regional aktör att stötta våra start-ups till affärer i andra delar av landet, samtidigt som våra lokala bolag och offentliga aktörer kan hitta lösningar för sina behov på en nationell marknad, säger Angelica Ekholm, VD Dalarna Science Park.

Utöver att korskoppla Sveriges livliga start-up scen med landets blomstrande, etablerade företag vilket man gör i Ignite Sweden, så innebär samarbetet att Dalarna Science Park får tillgång till välbeprövade verktyg och metoder för att identifiera utmaningar och behov inom offentlig sektor och matcha dessa med kvalitetssäkrade start-ups från hela landet via det nystartade Ignite Public.

– För oss är det väldigt spännande att tillsammans med Region Dalarna diskutera samhällsutmaningar som t ex att Dalarna har en hög andel åldrande befolkning och hur näringsliv och företag kan vara en del av lösningen för de äldre och vården. Region Dalarna har behov av att matcha utmaningar mot nya företagslösningar, där fyller vi en viktig funktion, vi måste samarbeta för att gå starka in i framtiden, fortsätter Angelica Ekholm.

Dalarnas Hjälpmedelscenter på Region Dalarna är en av samverkande organisationer där man internt har goda möjligheter att definiera behovsbilden tillsammans med målgruppen. Svårigheten för Region Dalarna har legat i att konkretisera och tillgodose behoven, eftersom man saknat samverkansstrukturer för att finna nya innovativa lösningar ihop med företag.

Dalarna Science Park har inlett ett samarbete med Ignite Sweden

Dalarna Science Park samarbetar med Ignite och Region Dalarna för att främja innovation och påskynda Dalarnas näringslivsutveckling.

– Nya innovativa tjänster och produkter för att t ex äldre personer vill vi gärna se. Det tror vi kan lösas genom Ignite Public, både vad gäller specifika lösningar på våra mer konkreta behov men även att lära och bygga samverkansstrukturer. Redan nu har vi fått träffa företagare i länet och nationellt som förstått våra behov och utmaningar. Nästa steg blir nu en matchning av tänkbara tjänster och produkter, säger Katarina Nordin Kajblad, verksamhetsutvecklare på Dalarnas Hjälpmedelscenter, Region Dalarna.

Gemensamt för både stora företag och offentlig sektor som driver lyckade samarbeten med start-ups genom Ignite är att de letar innovationer som ligger utanför sina egna kärnkompetenser.

Genom att testa innovativa lösningar, utifrån behov i både privat och offentlig sektor, i liten skala och genom små piloter, ser man snabbt vad som fungerar och vad som inte fungerar och kan växla upp innovativa lösningar på ett effektivt sätt. Grunden i samarbetet mellan Dalarna Science Park och Ignite Sweden är att öppna nya vägar för start-ups och etablerade företag för att öka innovationstakten och tillväxten i Dalarna och Sverige.

– Det är fantastiskt att se det engagemang som finns i Dalarna, både hos Dalarna Science Park, företagen och hos Region Dalarna. Tillsammans bygger vi en nationell plattform för att stärka innovationskraften både regionalt och nationellt och här spelar Dalarna Science Park en viktig roll. Tillsammans skapar vi fler affärer till våra start-ups samtidigt som vi stärker innovationskraften. Science Parks har en viktig roll för Sveriges utveckling framåt och där visar Dalarna Science Parks vägen för fler, avslutar Stina Lantz, ansvarig för Ignite Sweden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>