Hem NYHETER Det krävs mer för att locka lärare till utsatta områden

Det krävs mer för att locka lärare till utsatta områden

Publicerat av: Redaktionen

Lärarförbundet välkomnar de riktade insatser till utsatta områden som presenterats av regeringen i dag.

Insatser för att få en jämlik förskola och skola som kan verka förebyggande, är precis vad som behövs och något vi efterfrågat länge.

Det krävs mer för att locka lärare till utsatta områden

Men medlen räcker inte. Lärare behöver rätt förutsättningar för att det ska vara attraktivt att arbeta i utsatta områden.

En god arbetsmiljö och behöriga lärare är den viktigaste faktorn för skolornas kvalitet, och det är positivt att Januaripartierna också ser det. Nu förutsätter vi att de pengar som tillskjuts är nya och inte en omfördelning av andra skolresurser – annars blir det bara en skenförstärkning.  Men tyvärr är det väldigt lite medel i förhållande till vad som behövs. Lärarförbundet vill också understryka vikten av att resurserna som riktas till skolorna inte detaljstyrs.

– Helt rätt satsningar men på tok för lite! För att det ska vara attraktivt att arbeta i områden som kämpar med problem krävs bra förutsättningar och insatser som låter lärare vara lärare. Det kostar en slant men det betalar tillbaka sig gånger flera, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande, Lärarförbundet.

För att förbättra möjligheterna och kvaliteten på skolorna är det avgörande att rektor och lärare får frihet och inflytande över hur pengarna används på bästa sätt, utifrån de förutsättningar som finns på plats.

– Det är professionen, lärare och skolledare som vet vad som saknas och därför bäst vet vad som krävs på respektive skola för att komma tillrätta med problemen. Ett professionellt handlingsutrymme och inflytande måste därför prioriteras högt, säger Johanna Jaara Åstrand.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>