Hem EFTER PLUGGET Gymnasieelever skuggas av youtubern Manfred Erlandsson

Gymnasieelever skuggas av youtubern Manfred Erlandsson

Publicerat av: Redaktionen

Inför gymnasievalet erbjuds många niondeklassare möjligheten att skugga en elev på gymnasiet.

Det vill säga skolbesök med en personlig guide som visar dem hur en dag på gymnasiet kan gå till.

Men nu tar utbildningsaktören Kunskapsförbundet Väst konceptet till en ny nivå. Kort sagt har de gett den välkände artisten och youtubern Manfred Erlandsson i uppdrag att skugga deras elever – via Youtube.

– På Youtube-kontot ”Manfred Skuggar” tar jag reda på hur det är att gå på gymnasieskolorna i Trollhättan och Vänersborg. Jag skuggar helt enkelt Kunskapsförbundets elever och undersöker sånt man inte kan googla fram eller läsa sig till i broschyrer. Som till exempel hur är stämningen i korridorerna? Hur sköna är lärarna? Och till min hjälp har jag ett gäng elever som vloggar från skolorna, säger youtubern Manfred Erlandsson.

Gymnasieelever skuggas av youtubern Manfred Erlandsson

Skuggningen pågår under tre veckors tid och innebär att eleverna Sara, Khaled, Hanna, Julia, Rama, Attapol och Nike videobloggar från Kunskapsförbundets tre kommunala gymnasieskolor Birger Sjöberggymnasiet, Magnus Åbergsgymnasiet och Nils Ericsonsgymnasiet. Manfred Erlandsson ger dessutom eleverna olika uppdrag såsom att utforska vad eleverna lär sig på lektionerna, lärarnas humor och hur väl eleverna hittar i skolans lokaler. Manfred postar därefter reaktionsvideor där han kommenterar elevernas filmer.

– Gymnasievalet 2018 närmar sig och för att ge äkta och transparant bild av hur det är att gå på våra skolor har vi tagit hjälp av ett gäng experter. Det vill säga våra elever som fått i uppdrag att fånga vardagen på sin skola med en vloggkamera. Eleverna går på olika program och skolor och det är ett riktigt skönt gäng som du kan följa på Youtube-kontot ”Manfred Skuggar”, säger Linda Blom kommunikationschef på Kunskapsförbundet Väst.

Vloggen, som är en form av blogg fast i videoformat, är en stor trend bland dagens unga. I en vlogg får du som tittare ofta följa en youtuber under en dag eller vid en specifik händelse. Och ett vanligt fenomen bland vloggare just nu är reaktionsvideor som Manfred Erlandsson alltså skapar utifrån elevernas vloggar. Precis som namnet antyder skildrar reaktionsvideor människor som tittar på filmklipp och reagerar på innehållet. Filmerna innehåller därför både kommentarer, känslouttryck och olika humoristiska inslag. Sara Karlsson är en av eleverna som vloggar.

–I min vlogg ger jag en inblick i hur det är att plugga natur på Birger Sjöberggymnasiet. Bland annat får tittarna följa med mig på lektioner, raster, i bilen på väg till skolan och när jag pluggar med mina kompisar. Dessutom tar jag reda på hur bra koll våra lärare egentligen har på svenska YouTubers – en challenge jag fick av Manfred Erlandsson. Så nu ska det bli kul och spännande att se vad han tycker om vloggarna, säger Sara Karlsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>