Hem PEDAGOGSNACK Experterna: Så fixar du tentan

Experterna: Så fixar du tentan

Publicerat av: Redaktionen

Nu är det tentatider. Vill du ha hjälp att ta dig igenom lidandet? Lugn, här får du de bästa tentatipsen.

Anders Knutsson arbetar som tentamenssamordnare vid Södertörns högskola. Johan Linné är aktiv på studentkåren. Här är deras bästa tips.

1. Plugga!

– Egentligen är det uppenbart men det är ju faktiskt det viktigaste för att klara tentan, säger Johan.

2. Läs gamla tentor

– Där får du reda på ungefär hur frågorna ser ut, säger Johan.

3. Kolla upp reglerna i förväg

– Reglerna är olika på alla högskolor. Här på Södertörn är det viktigt att man kommer ihåg att anmäla sig tidigast tre veckor innan och en vecka före tentamenstillfället, säger Anders.

4. Gå på föreläsningarna

– Där får du reda på vad föreläsaren tycker är relevant så då vet du vad du ska tänka på när du pluggar. Ta anteckningar och läs in dig på dem, säger Johan.

5. Kolla att ditt leg är giltigt

Experterna: Så fixar du tentan– Legitimationen ska vara en giltig ID-handling som ett körkort eller ett pass. Och det är viktigt att datumet stämmer också, säger Anders.

– Jag har vänner som inte fått skriva tentan för att deras leg har varit gammalt, säger Johan.

6. Tänk på blodsockret

– Ta med kaffe och fika. Du kan bli kvar under hela tentatiden och då vill du inte bli trött, säger Johan.

7. Kom i tid

– Vi stänger dörrarna. Så om studenten kommer en minut sent så får man inte skriva, säger Anders.

8. Stäng av mobilen

– Mobiltelefoner ska vara avstängda och alla medhavda saker måste lämnas vid klädhängare och skåp. När du går på toa får du inte ha en mobiltelefon i fickan. Kommer vi på någon så anmäler vi den studenten för fusk. Man kan ju inte bevisa att man inte använt telefonen där inne, säger Anders.

9. Ta det lugnt

– Många är nervösa. Lyssna på regler och instruktioner som du får. Kör man fast på en fråga så kan man släppa pennan och Experterna: Så fixar du tentantitta ut genom fönstret i en kvart. Oftast har man god tid på sig, säger Anders.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>