Feminas kulturupprop för kvinnorna i Iran visas på Guldbaggegalan
Hem NYHETER Feminas kulturupprop för kvinnorna i Iran visas på Guldbaggegalan

Feminas kulturupprop för kvinnorna i Iran visas på Guldbaggegalan

Publicerat av: Redaktionen

Under hösten 2022 samlades 43 av Sveriges främsta kvinnliga kulturröster i en gemensam aktionsfilm, för att visa solidaritet med de modiga kvinnorna och folket i revolutionens Iran.

Filmen som producerats och skapats av skådespelaren och kulturproducenten Sara Zommorodi i samarbete med magasinet Femina, kommer nu att visas på Guldbaggegalan som sänds i SVT måndag den 23 januari.

– Det är historiska slagord som används i revolutionen i Iran och att få höra dem uttalas från kollegor i branschen är direkt stärkande för frågan. Vi gjorde filmen för att sätta strålkastarljuset på kvinnorna som slåss och dödas för sin frihet i Iran, via kulturens kraft till förändring. Därför är det stort och internationellt viktigt att SVT väljer att visa den i ett sammanhang som Guldbaggegalan, säger Sara Zommorodi.

Feminas kulturupprop för kvinnorna i Iran visas på GuldbaggegalanBland de medverkande i filmen syns några av filmbranschens största namn såsom Noomi Rapace, Lena Endre och Mia Skäringer.

Övriga Kultursverige är representerat av bland andra artisterna Molly Sandén och Carola Häggkvist samt författaren Camilla Läckberg.

– För mig är det självklart att stötta och visa solidaritet med kvinnor, var de än finns i världen, säger Camilla Läckberg.

– Som Sveriges största livsstilsmagasin för kvinnor är det en självklarhet att varje dag belysa frågor som rör jämställdhet och kvinnors rättigheter – men också att våga stå upp när kvinnor kränks och dödas inför världens ögon, för demokratiska rättigheter som vi tar för självklara i Sverige. Det hade varit kul att se kulturens män samlas i en egen aktion, säger Malin Roos, reportagechef Femina.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>