Hem POLITIK Lärare får mer tid för undervisning genom avlastning

Lärare får mer tid för undervisning genom avlastning

Publicerat av: Redaktionen

Lärare slipper lägga tid på bisysslor och ges istället mer tid för undervisning genom avlastning.

Tjugo skolor ska nu dela på 3,6 miljoner kronor.

Pengarna går till att freda lärares tid genom att anställa till exempel elevassistenter, rastvärdar och administratörer. Det är resultatet av att barn- och ungdomsnämnden satsat på att förbättra arbetssituationen för lärarna.

Lärare får mer tid för undervisning genom avlastning

Nu ges skolorna bättre förutsättningar för att maximera elevernas lärande. Pengarna ska gå till att avlasta lärarnas arbetssituation och freda viktig planeringstid. Sammantaget ger det mer tid med eleverna i klassrummet – en nyckel till bättre lärande.

Bakgrunden är den kartläggning som utbildningskontoret gjorde under förra året. Den visade att lärarna upplever stress, bland annat på grund av hög arbetsbelastning. Skolchefen fick i uppdrag att genomföra insatser för att förbättra lärarnas arbetssituation. Nu ger insatserna resultat.

– Det viktigaste för att höja kunskapsresultaten är mötet mellan lärare och elev. Idag läggs för mycket av lärares arbetstid på andra arbetsuppgifter. Jag vill att andra yrkeskategorier tar över dessa, då får våra duktiga lärare mer tid att planera och genomföra mötet eleverna, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke (S).

Intresset från skolorna i Linköping har varit stort. I ett första steg fördelas drygt 3,6 miljoner kronor ut på tjugo olika skolor i kommunen. Rektorerna på skolorna har fått beskriva vilka behov som funnits i form av avlastning för lärarna. Nu ges skolorna pengar till bland annat elevstöd, lärarassistenter, rastvärdar, specialpedagogik och administrativt stöd till lärarna.

Nämnden har under året satsat totalt cirka fem miljoner kronor för att utveckla lärarnas arbetssituation. Hela internbudgeten för barn- och ungdomsnämnden 2017 är på drygt 3 miljarder.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>