Vinnare utsedd i Kodutmaningen 2022
Hem TEKNIK Vinnare utsedd i Kodutmaningen

Vinnare utsedd i Kodutmaningen

Publicerat av: Redaktionen

Närmare 1600 elever i årskurs 4 – 6 deltog i årets upplaga av Kodutmaningen – en nationell tävling med målet att få fler barn nyfikna på programmering.

Precis som förra året ingick Nexer i juryn och vinnaren presenterades den 9 december.

Kodutmaningen anordnas av Kodcentrum, en ideell förening som introducerar programmering och digitalt skapande för barn. Årets tema var ”Tänk om, en annan värld”. De tävlandes uppdrag var att tänka ut ett hållbart samhälle på Mars kopplat till mänskliga rättigheter och de globala målen. Därefter har eleverna byggt upp sitt samhälle och berättat om sina idéer i t ex Minecraft, presentationer eller film, samt programmerat en robot i Scratch som de tycker behövs i det framtida samhället.

Vinnare utsedd i Kodutmaningen 2022

Det vinnande bidraget i Kodutmaningen 2022 från Barsebäcks Montessoriskola 5A i Kävlinge kommun

”I år deltog 64 skolklasser från Vilhelmina i norr till Malmö i söder i tävlingen Kodutmaningen. Det betyder att över 1600 elever har skapat ett hållbart samhälle på Mars”, säger Emma Nääs, ansvarig pedagog på Kodcentrum och prisbelönt lärare som uppmärksammats för sitt arbetssätt att använda digitala hjälpmedel. Emma fortsätter: ”Årets bidrag var mycket ambitiösa och det syntes tydligt att eleverna hade lagt ner sin själ i arbetet.”

Vinnaren och pristagarna utsågs av en jury där representanter från ABB, Chalmers, Rymdstyrelsen, Digitalidag, Microsoft, Ericsson och Nexer deltog. Med fantastiska bidrag från skolor i hela Sverige hade juryn ett mycket svårt arbete att utse det vinnande bidraget, samt de två pristagarna som landade på placering 2-3.

Nexers Kommunikations- och kulturchef Beatrice Silow, jurymedlem i Kodutmaningen, var imponerad av årets bidrag.”Att få ta del av de fantastiska, kreativa och kloka bidragen som barn från hela landets skolor tävlar med i Kodutmaningen är en ynnest. Jag blir så imponerad av allt engagemang och hur proffsiga de är. Här ser många framtida entreprenörer och programmeringsstjärnor dagens ljus”,säger Beatrice Silow.

För att tidigt skapa intresse för tech och digitalisering bland unga samarbetar Nexer och Kodcentrum även utanför Kodutmaningen med bl a Kodstugor på flera av Nexers olika kontor i Sverige där barn i årskurs 5 under ett 10 veckor långt program på ett pedagogiskt sätt får lära sig mer om programmering och digitalt skapande.

”Varje vecka samlas barn på Nexer och lär sig koda på ett lekfullt sätt. Det är ett steg i rätt riktning för att skapa nya möjligheter för nästa generation unga kodare i Sverige”, avslutar Beatrice Silow.

De vinnande bidragen i Kodutmaningen 2022
Vinnaren och de två pristagarna presenterades av Emma Nääs, Kodcentrum, och Lina Cronquist, Digitalidag, vid en prisutdelning den 9 december där juryn och finalisterna deltog via live-stream.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>