Forskarna Katja Gillander Gådin och Heléne Dahlqvist är Månadens Nätänglar i maj
Hem FORSKNING Forskarna Katja Gillander Gådin och Heléne Dahlqvist är Månadens Nätänglar i maj

Forskarna Katja Gillander Gådin och Heléne Dahlqvist är Månadens Nätänglar i maj

Publicerat av: Redaktionen

Katja Gillander Gådin och Heléne Dahlqvist forskar vid Mittuniversitetet och har nyligen publicerat en studie om näthat baserad på gruppintervjuer med ungdomar och barn.

Studien har genomförts i samarbete med Sundsvalls kommun.

För sitt viktiga arbete tilldelas nu Katja och Heléne utmärkelsen Månadens Nätängel av mySafety Försäkringar, vilket innebär att de automatiskt är nominerade till priset Årets Nätängel som delas ut i november varje år.

Med Månadens Nätängel vill mySafety lyfta fler individer och organisationer som gör det där lilla extra under året. Katja Gillander Gådin och Heléne Dahlqvist har nu utsetts till Månadens Nätängel maj med följande motivering:

”I den forskning som bedrivs om näthat ligger ofta fokus på unga, men trots det får de sällan komma till tals. I Katja och Helénes viktiga arbete står däremot barn och unga i centrum. Genom att låta just dem dela sina egna erfarenheter och upplevelser skapas nya vägar för att motverka hat och hot på nätet. Allt för att göra det digitala rummet till en tryggare och trevligare plats.”

– Det är hedrande att ha blivit valda till månadens nätänglar i maj, och vi får än mer energi till vårt fortsatta arbete, där vi ska involvera ungdomar i att själva vara aktörer mot trakasserier på nätet, säger Katja Gillander Gådin och Heléne

Utmärkelsen Månadens Nätängel innebär också att mottagaren per automatik blir nominerade till Årets Nätängel. Priset instiftades 2015 som en reaktion mot den allt hårdare tonen på nätet. Det syftar till att uppmärksamma alla de som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats.

– För att arbeta lösningsorienterat mot näthatet som drabbar unga krävs det att vi vet hur både de utsatta samt förövarna upplever problemet. Det är grundläggande men tyvärr inte alltid i fokus. Katja Gillander Gådin och Heléne Dahlqvists viktiga studie kommer vara till stor hjälp för Sundsvalls kommun och förhoppningsvis kan den inspirera andra, säger Susanna Salomon, PR-chef på mySafety Försäkringar.

Hjälp mySafety Försäkringar att hitta fler nätänglar

Vill du tipsa om en nätängel eller anmäla dig själv? Lägg upp en bild på sociala medier och använd hashtagen #månadensnätängel eller maila till natangel@mysafety.se.

Kriterier för att kunna bli Månadens Nätängel:

  • Håller god ton på nätet och bemöter aldrig hat med hat
  • Använder nätet för att driva opinion inom sin fråga
  • Uppmuntrar till, stöttar, inspirerar eller bidrar till ett bättre samhällsklimat
  • Sänker sig aldrig till rasism, sexism, homofobi, förtal, hot eller trakasserier
Forskarna Katja Gillander Gådin och Heléne Dahlqvist är Månadens Nätänglar i maj

Forskarna Katja Gillander Gådin och Heléne Dahlqvist är Månadens Nätänglar i maj

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>