Hem NYHETER Framgångrik rivstart för korta utbildningar

Framgångrik rivstart för korta utbildningar

Publicerat av: Redaktionen

Samtidigt som pandemin drabbade svensk ekonomi lanserade Myndigheten för yrkeshögskolan ett nytt koncept med korta YH-utbildningar.

Det som till en början var tänkt som en begränsad försöksverksamhet har snabbt blivit ett viktigt och efterfrågat utbildningskoncept inom yrkeshögskolan.

Framgångrik rivstart för korta utbildningar

Ylva Ljungqvist förlorade jobbet när pandemin slog till i våras. Då passade hon på att gå en kort YH-utbildning för att utveckla sin kompetens. Foto: Carl Engbrink

För knappt ett halvår sedan beviljades de hundra första korta YH-utbildningarna.

Efter att regering och riksdag fattat beslut om extra medel till yrkeshögskolan kunde myndigheten bevilja ytterligare hundra utbildningar i början av juli och nu rullar verksamheten på för fullt.

Totalt har myndigheten beviljat 6300 utbildningsplatser på korta utbildningar med start och avslut 2020.

– De korta YH-utbildningarna riktar sig till dem som behöver förnya sin kompetens för att behålla sitt arbete, men även för att gå vidare till nya mer avancerade arbetsuppgifter. Samtidigt svarar de mot arbetslivets behov av fördjupad, breddad och förnyad kompetens, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Satsningen på korta utbildningar kunde inte ha kommit vid ett bättre tillfälle. De stärker möjligheten till kompetensutveckling och omställning och bidrar till att yrkeshögskolan blir ett tydligt verktyg i det livslånga lärandet. Enligt Thomas Persson är snabba och flexibla utbildningskoncept en bra medicin för den pandemidrabbade ekonomin.

– Engagerade utbildningsanordnare och ett aktivt arbetsliv har varit en förutsättning för att det här att fungera. Det finns fortfarande en del barnsjukdomar, men utvecklingspotentialen är stor och jag förstår att förväntningarna är stora från både arbetslivet och politiken, säger Thomas Persson.

Oväntat stort intresse

Enligt Tommy Persson, affärsområdeschef på IHM Business School och ansvarig för anordnarens YH-verksamhet, har det varit snabba ryck och korta ledtider för att komma igång med de nya YH-utbildningarna.

– Det här har gått fort, vi har på kort tid tagit fram sex korta utbildningskoncept som matchar det aktuella kompetensbehovet. Samtidigt är vi vana att vara flexibla och anpassa oss efter arbetsmarknadens snabbrörliga behov, det är i yrkeshögskolans anpassningsförmåga en stor del av dess effektivitet ligger, säger Tommy Persson.

Med närmare 300 sökande per utbildning är IHM mycket nöjda med intresset för de nya korta utbildningarna.

– Intresset är jättestort. Jag tror det delvis beror på att vi nu lyckas nå ut till nya målgrupper på en turbulent arbetsmarknad. Till skillnad från tidigare YH-utbildningar är dessa utbildningar formade för personer som redan är eller varit etablerade på arbetsmarknaden, personer som vill framtidssäkra sina kompetenser eller skapa nya karriärmöjligheter, säger Tommy Persson.

Utbildning för yrkesverksamma

Ylva Ljungqvist är 45 år och har jobbat med marknadsföring och digitala medier länge. När pandemin slog mot svensk ekonomi i våras blev hon av med sitt nytillträdda jobb och började plugga istället.

– Min vår gick från tråkigt besked till fantastisk. Jag kände inte till att den här typen av utbildningar fanns, utan hittade kursen via Linkedin för att en bekant börjat på IHM. Jag har examen och arbetslivserfarenhet, men ville fördjupa mina praktiska kunskaper i Googles verktyg och digital analys. Kursinnehållet passade mig perfekt så jag sökte direkt, säger Ylva Ljungqvist.

Utbildningen Digital Analytics – Conversion & Visualization var en av de allra första korta YH-utbildningarna som startade i våras. Den pågick i sex veckor och startade i maj.

– Många av de studerande hade som jag mycket erfarenhet men saknade teknisk specialistkompetens. Jag har jobbat i verktygen tidigare och var lite orolig för att utbildningen skulle vara för basic, men den höll avancerad nivå och högt tempo så det gällde att hänga med från början, säger Ylva Ljungqvist.

Uppdaterat nätverk och nya möjligheter

Enligt Ylva tar hon med sig mer än bara ny kompetens. Hon har även fått träffa och nätverka med yrkesverksamma lärare och intressanta studerande som gett henne ett nytt nätverk för hennes kommande jobbsökande och arbetsliv.

– Jag rekommenderar korta YH-utbildningar till 150 procent. Det är viktigt att hålla sig ajour med den tekniska utvecklingen och det här är ett perfekt sätt att fördjupa sin kunskap på ett tidseffektivt sätt. Livet blir garanterat roligare när man utvecklas och lär sig nytt, säger Ylva Ljungqvist.

Jobbsökandet fortsätter för Ylva, men redan i veckan börjar hon på sin andra korta YH-utbildning. Denna gång hos Medieinstitutet.

Fakta om korta YH-utbildningar (även kallade kurser och kurspaket)

– Korta eftergymnasiala yrkesinriktade utbildningar.

– Under 100 YH-poäng, dvs 1-19 veckors studier.

– Utbildningar finns inom elva olika utbildningsområden. Allt från Data/IT till Hotell, restaurang och turism.

– Utbildningarna passar bra för dig som vill fylla på med mer kompetens eller är i behov av omställning.

– Studiemedelsberättigande (För frågor kontakta CSN).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>