Hem Forskning Svenska lärare lägger en arbetsdag i veckan på administration

Svenska lärare lägger en arbetsdag i veckan på administration

Publicerat av: Redaktionen

Lärare har i dag mycket hög arbetsbelastning och spenderar allt mer tid på administrativa arbetsuppgifter än tidigare.

Enligt en ny undersökning från lärplattformen Canvas lägger 4 av 10 lärare 7 timmar eller mer på rättning av arbete och förberedande av lektioner – varje vecka. Samtidigt anser nästan hälften av svenska lärare (51 procent) att ett rapporteringssystem online skulle bidra till att effektivisera rättning och administration.canvas

Nyligen visade Lärarförbundets rapport* att 9 av 10 grundskollärare upplever att de har för hög arbetsbelastning och att det viktigaste området att se över för att minska arbetsbelastningen är administration. I en ny nordisk undersökning från den digitala lärplattformen Canvas, skapat av edtech-företaget Instructure, framkommer det att 4 av 10 svenska lärare lägger 7 timmar eller mer i veckan på rättning av arbete och förberedande av lektioner.

– Svenska lärare jobbar mer än lärare i andra länder. Att ägna en hel arbetsdag i veckan åt administrativa uppgifter är inte vad läraryrket går ut på. Lärare måste få tid till att undervisa i klassrummet och eleverna behöver tät dialog med lärarna för att utvecklas i skolan, säger Martin Bergström, Regional Director på Instructure i Sverige.

Av undersökningen framkommer det också att närmare hälften av svenska lärare (51 procent) anser att ett rapporteringssystem online skulle bidra till att effektivisera rättning och administration. Samtidigt anser hälften av lärarna att en lärplattform skulle vara ett bra sätt att spara tid.

– Satsningen på digitaliseringen i skolan skulle minska lärarnas arbetstid. Eftersom mycket av lärarnas tid i dag går till administration behövs bättre och effektivare rapporteringssystem för att kunna få tid över med eleverna och på så sätt skapa högre kvalitet i undervisningen, säger Martin Bergström.

Med 194 arbetsdagar per läsår jobbar lärare i genomsnitt 45,5 timmar i veckan*, vilket brukar betyda att lärare har 35 timmar reglerad arbetstid och 10,5 timmar förtroendetid som är tänkt att användas utanför lektionerna, som till exempel kontakt med föräldrar, rätta prov och förbereda lektioner.

Tid   svenska lärare spenderar i veckan på att rätta elevers arbete och förbereda   lektioner
Mindre än en timme 5 procent
1-3 timmar 13 procent
4-6 timmar 30 procent
7-10 timmar 27 procent
11 eller mer timmar 14 procent

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>