8,2 miljoner kronor till idrotten när ungdomar städade Sverige 2022
Hem EFTER PLUGGET 8,2 miljoner kronor till idrotten när ungdomar städade Sverige

8,2 miljoner kronor till idrotten när ungdomar städade Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige städade mer än någonsin i fjol.

Rekordmånga 23 966 idrottsungdomar och -ledare deltog i arbetet för ett skräpfritt Sverige, fyllandes säck efter säck med plast, fimpar och annat skräp.

Nytt rekord blev det också i antalet kronor till idrotten, där 8 miljoner kronors-gränsen passerades!

Hela 23 966 deltagare städade Sverige i fjol. Det står klart när idrottens miljöorganisation Städa Sverige summerar sitt 2022. Aldrig förr har organisationen engagerat så många i sina miljöstädningar runtom i Sverige under ett år.

Deltagarna i Städa Sveriges miljöprojekt plockar skräp i sin närmiljö, tillsammans i sitt lag eller sin förening. Dessa idrottsungdomar och -ledare utför med sin städning en aktivitet som inte bara är rolig och lärorik. Den ger också en ekonomisk ersättning till de gemensamma drömmarna. 2022 gick totalt hela 8,2 miljoner kronor ut till de deltagande lagen.

– Att vår verksamhet kan bidra med över 8 miljoner kronor till den svenska idrotten känns otroligt roligt, särskilt då vi vet att pengarna gör väldigt stor skillnad för de som är med. Det är så många som nu har kunnat åka på sina drömcuper, genomfört verksamhet där alla kan vara med, köpt ny sportutrustning att träna med och allt vad det är, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Nytta för idrotten, nytta för miljön
8,2 miljoner kronor till idrotten när ungdomar städade Sverige 2022

Ett av alla städande lag i Städa Sveriges miljöprojekt 2022. Foto: Emma Mattsson

Det är Städa Sveriges partners från företag, kommuner och andra organisationer som möjliggör all städning. Deras stöd gör dubbelt gott; konkret nytta för idrotten, konkret nytta för miljön. Tillsammans fyllde fjolårets alla deltagare nämligen över 24 500 stora gula säckar med skräp från vår miljö, och plockade stora mängder större skrot utöver det.

– Oavsett om man städar utefter kusten, längs en väg eller i ett stadsområde så hittas mängder av sådant som inte hör hemma där. Allra mest fimpar och plastskräp i antal, ser vi i våra skräpanalyser, säger Josefin Warg, kommunikationsansvarig på Städa Sverige.

Med sikte på mer

Städningen har skett i 193 kommuner, inklusive tre norska diton dit ett projekt med Bauhaus tog Städa Sverige.
Trots ett fint resultat och flera satta rekord 2022 lutar sig Städa Sverige inte tillbaka. Målet 2023 är att städa med ännu fler deltagare i ännu fler kommuner, och därigenom göra Sverige mer skräpfritt och samtidigt bidra till en ännu större finansiering till idrottsrörelsen.

STÄDA SVERIGES RESULTAT 2022

23 966 deltagare
24 553 säckar med skräp
193 städade kommuner
8 152 000 kronor till idrotten

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>