Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Praktiska Gymnasiet samarbetar med byggbranschen för ökad jämställdhet

Praktiska Gymnasiet samarbetar med byggbranschen för ökad jämställdhet

Publicerat av: Redaktionen

Den 28 maj deltar representanter från Praktiska Gymnasiet Uppsala i #sistaspikenikistan, en workshop arrangerad av Stockholms Byggmästareförening.

Skolan kommer denna dag presentera sin egen värdegrundssatsning #schysstpåjobbet.

Detta blir det tredje tillfället då representanter från byggbranschen, skola och näringsliv träffas med syftet att verka för en attraktiv byggbransch med sunda värderingar.

Praktiska Gymnasiet samarbetar med byggbranschen för ökad jämställdhet

Clara Norlin är biträdande rektor på Praktiska Gymnasiet Uppsala och med i den arbetsgrupp som består av olika branschrepresentanter och initiativtagarna till “sistaspikenikistan – från ord till handling”.

Gymnasieskolan vill genom sitt eget värdegrundsarbete #schysstpåjobbet skapa en attraktiv arbetsmarknad för sina elever.

– Som representanter för ett yrkesgymnasium är vi inbjudna att delta som en inspiration kring hur man på skolor kan jobba kring frågor om machokultur, normer och jämställdhet kopplat till arbetsliv, säger Clara Norlin.

Under nästa sammankomst kommer deltagarna fokusera på beteenden och attityder i byggbranschen. Då kommer Clara Norlin tillsammans med utvalda elever från skolan att berätta mer om deras spännande värdegrundsarbete.

– De elever som lämnar vår skola ska inte bara vara de bästa snickarna, elektrikerna, målarna etc. De ska vara en ny generation anställda som kommer vara med och förändra sina branscher i frågor om inkludering, mångfald och jämställdhet. En arbetsgivare som anställer en #schysstpåjobbet-elev, ska veta att hen får en modern medarbetare som har verktyg och värderingar för alla delar av samhällsbygget. #schysstpåjobbet ska var en konkurrensfördel på arbetsmarknaden och vår skolas bidrag i bygget av ett bättre samhälle, säger Clara Norlin. Detta ser vi fram emot att dela med oss av under kommande workshop.

– Jag är så stolt över att få vara med och jobba för förändring, det känns viktigt både för samhället och för mig personligen, säger Villemo Rehn som går årskurs 2 på Fordonsprogrammet på Praktiska Uppsala och som kommer delta i sammankomsten.

#sistaspikenikistan – från ord till handling, var byggbranschens upprop till följd av #metoo, det globala uppropet mot sexuella trakasserier och övergrepp som tog fart hösten 2017. Den serie av workshops som arrangeras syftar till att verka för en inkluderande arbetsplats, för alla.

Kommande workshop hålls i Tidningshuset (DN-skrapan) i Stockholm den 28 maj kl 8-11.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>