Hem SkolNivåGrundskola Digitaliseringen av den svenska skolan: Provplattformen Exam.net möjliggör efterlängtad digital omställning för matematikundervisningen i svenska skolor

Digitaliseringen av den svenska skolan: Provplattformen Exam.net möjliggör efterlängtad digital omställning för matematikundervisningen i svenska skolor

Publicerat av: Redaktionen

Från och med höstterminen 2018 blir det obligatoriskt för elever att använda en digital enhet vid nationella prov i svenska, engelska och svenska som andraspråk.

I sommar kommer också krav på symbolhanterande verktyg att skrivas in i kursplanen för matematik.

Digitaliseringen av den svenska skolan: Provplattformen Exam.net möjliggör efterlängtad digital omställning för matematikundervisningen i svenska skolor

Exam.net kan genom ett samarbete med en världsledande österrikisk aktör nu erbjuda svenska grund- och gymnasieskolor det interaktiva programmet GeoGebra i ett helt provsäkert läge.

Därmed elimineras ett avgörande hinder i den digitala omställningen och innebär att skolor och elever nu kan undvika inköp av symbolhanterande miniräknare.

Höstterminen 2018 kommer de nya skrivningarna i kursplanen för matematik att börja gälla obligatoriskt för grundskolan och gymnasieskolan.

Detta innebär bland annat ett ökat fokus på användning av digitala verktyg i undervisningen. På gymnasiet ställer de nya kursplanerna uttryckligen krav på att eleven ska kunna lösa uppgifter med så kallade symbolhanterande verktyg som kan hantera algebra och matematiska symboler samt lösa ekvationer exakt.

–        Vi ser att väldigt många skolor vill använda GeoGebra i undervisningen istället för att tvinga eleverna att köpa in dyra symbolhanterande miniräknare. En sak som har hållit tillbaka den omställningen är att man inte har kunnat använda digitala verktyg på datorn och samtidigt garantera säkerheten i en provsituation, då man vill ge eleverna tillgång till vissa verktyg men hindra tillgången till andra.

Med Exam.net löser vi den problematiken, säger Anders Torkelsson, VD och medgrundare av Teachiq AB, företaget bakom den digitala provplattformen Exam.net samt det digitala verktyget Kunskapsmatrisen för matematiklärare.

Samarbete ger tillgång till symbolhanterande digitalt verktyg i provsäkert läge

Teachiq AB, det svenska kunskapsföretaget bakom den digitala provplattformen Exam.net och Kunskapsmatrisen, har ingått ett unikt partnerskap med österrikiska GeoGebra GmbH och kan nu erbjuda svenska grund- och gymnasieskolor det interaktiva programmet GeoGebra i en miljö som är tillräckligt säker för nationella prov. Det betyder att lärare kan ge elever tillgång till GeoGebra under ett prov utan att eleverna når andra program eller internet.

–        GeoGebra är ett datorprogram som används för att visualisera olika matematiska begrepp, egenskaper och förlopp men också för att beräkna resultat. Att använda GeoGebra på sin dator eller surfplatta ger en rad fördelar jämfört med att använda en traditionell miniräknare, bl.a. större skärm, högre prestanda på hårdvaran samt möjlighet att klippa ut exempelvis en lösning och klistra in som svar på ett digitalt prov, säger Erik Corell, matematiklärare och medgrundare till Exam.net och Kunskapsmatrisen.

Stora besparingsmöjligheter

Programvaran GeoGebra kan antingen installeras direkt på elevens dator/surfplatta eller köras som webbapplikation. I en provsituation vill man att eleven ska ha tillgång till GeoGebra, men absolut till andra program och eller internet. I Exam.net och Kunskapsmatrisen kan lärarna enkelt låsa elevdatorn eller -surfplattan så att det enda eleven kan komma åt är GeoGebra, formelsamling och provuppgifter.

–        Symbolhanterande miniräknare kostar cirka 2 000 kr per styck, en utgift som varken skola eller elever är särskilt intresserade av. Via Exam.net får svenska grund- och gymnasieskolor tillgång till GeoGebra, vilket gör att skolorna och eleverna inte behöver miniräknare ens vid provtillfällen längre, säger Anders Torkelsson, VD för Teachiq AB, kunskapsföretaget bakom Exam.net och Kunskapsmatrisen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>