Fria ordets dag på turné till landets sjätteklassare
Hem EVENT Fria ordets dag på en digital turné till landets sjätteklassare

Fria ordets dag på en digital turné till landets sjätteklassare

Publicerat av: Redaktionen

Imorgon inleds Fria ordets dag – en digital turné om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier.

Det är Sveriges Radio, SVT, UR och lokaltidningar runt om i landet som tillsammans bjuder in landets sjätteklassare.

Under en lektion får de möta Lilla Aktuellt skolas Kristoffer ”Frasse” Fransson, journalisten Åsa Larsson som är expert på källkritik i UR:s serie Källkoll, Sam Edward från Syrien som är journalist på Sveriges Radio och journalister från de lokaltidningar som medverkar. Tillsammans med dem får eleverna reflektera kring hur man vet vad som är sant eller falskt i det gigantiska informationsflödet online. Ungefär varannan 15-åring i Sverige kan inte skilja mellan fakta och åsikter online, enligt OECD:s rapport ”Developing Literacy Skills in a Digital World” där man bearbetat data från den senaste Pisa-undersökningen från 2018.

Fria ordets dag på turné till landets sjätteklassare– Att få sjätteklassare att reflektera över yttrandefrihet och fria medier är stort och viktigt, få saker känns mer meningsfulla. Förhoppningsvis sår dessa dagar, som vi nu anordnar runt om i Sverige, ett lite frö av nyfikenhet kring viktiga demokratiska frågor. Det hoppas vi på UR att vi kan ge dagens barn, säger Sofia Wadensjö Karén, vd på UR.

Fria ordets dag har funnits sedan 2016 men i år är det för första gången helt digitalt vilket gör det enklare för skolor att delta oavsett var i landet de finns.

– SVT:s barnredaktioner har en ständigt pågående dialog med Sveriges barn och ser att de här frågorna engagerar och är aktuella, inte minst nu när vi går in i ett valår. Satsningen fortsätter under våren och jag hoppas att sjätteklassare över hela Sverige vill delta, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

– Vi befinner oss i en tid där yttrandefrihet, mediefrihet och trovärdig journalistik är viktigare än kanske någonsin tidigare. Men vad innebär det egentligen och vem bär ansvaret för att det fungerar? Det spännande frågor vi vill diskutera tillsammans med landets sjätteklassare. Förhoppningsvis lär både de och vi oss något. Jag är väldigt glad över att Sveriges Radio tillsammans med UR och SVT, trots pandemin, fortsatt tar ett gemensamt ansvar för att prata om dessa frågor, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Turnén inleds imorgon fredag den 19 november i Blekinge/Skåne tillsammans med Kristianstadsbladet och Blekinge läns tidning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>