Hem Forskning Forskare med språkteknologisk inriktning leder KB:s nya datalabb

Forskare med språkteknologisk inriktning leder KB:s nya datalabb

Publicerat av: Redaktionen

Love Börjeson blir verksamhetsledare för Kungliga bibliotekets (KB) nystartade labb för datadriven forskning inom humaniora och samhällsvetenskap.

Love kommer närmast från en tjänst som senioranalytiker på Hyresgästföreningen, där han har byggt upp deras forskningsverksamhet.

Forskare med språkteknologisk inriktning leder KB:s nya datalabb

Love Börjeson, verksamhetsledare för KB:s nya labb för datadriven forskning. Foto: privat.

Han har även en forskartjänst vid Handelshögskolans Institute for Research (SIR) i Stockholm.

Love Börjeson har en bakgrund som Postdoctoral Fellow inom Computational Social Science vid Stanford University, där han bedrev språkteknologisk forskning med olika tillämpningar inom kunskapssociologi.

Han doktorerade i industriell ekonomi och organisation vid Mälardalens högskola 2012, med en avhandling som använder bibliometriska och språkteknologiska metoder för att undersöka begreppen förtroende, svek och kontroll.

– Vi är mycket glada över att ha rekryterat Love Börjeson som verksamhetsledare för KB:s nystartade datalabb. Våra samlingar utgör en mycket viktig källa för datadriven forskning och genom satsningen vill vi bygga upp en robust och framtidssäkrad verksamhet, säger avdelningschef Eva-Lis Green.

Till en början är verksamheten en infrastruktur för forskare som vill utföra datorstödda analyser på KB:s digitala samlingar. Denna grund ska sedan kunna användas för forskning med datorstödd text-, ljud- och bildanalys som metod. Det gäller även material med ursprung utanför KB:s samlingar.

– Att få bygga upp och leda ett digitalt labb vid Kungliga biblioteket är ett drömjobb. Resurserna vid KB – i form av kompetens och samlingar – är helt fantastiska. Samtidigt är det en utmaning att modellera och representera samlingarna på ett sätt som gör dem relevanta i en humanistisk och samhällsvetenskaplig kontext, säger Love Börjeson.

Love Börjeson tillträder tjänsten som verksamhetsledare i mitten på maj.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>