Hem NYHETER Fridays For Future: Klimataktioner på minst 89 platser i Sverige den 25 september

Fridays For Future: Klimataktioner på minst 89 platser i Sverige den 25 september

Publicerat av: Redaktionen

Fredag den 25 september genomför skolstrejkarrörelsen Fridays For Future en global aktionsdag för klimatet.

Över hela världen kommer det att ske demonstrationer och manifestationer, anpassade till situationen för covid-19. Antalet manifestationer växer nu snabbt i Sverige.

Fridays For Future: Klimataktioner på minst 89 platser i Sverige den 25 september

Utanför riksdagen och minst 88 andra platser blir det aktioner för en rättvis omställning som klarar Parisavtalet. Nedan listas alla orter och platser.

Kommande månader och år kommer, enligt den förenade klimatforskningen, att vara avgörande om vi ska klara Parisavtalets mål om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, med sikte på att inte överstiga 1,5 grader. Om vi ska minimera riskerna för att sätta igång oåterkalleliga kedjereaktioner bortom mänsklig kontroll är det nu vi måste agera.

– Pandemin har visat oss att politiker har makt att agera snabbt och i enlighet med den bästa tillgängliga forskningen. Men inte ens under en pandemi blir klimathotet mindre reellt. Inga åtgärder har tagits för att minska globala utsläpp av växthusgaser på ett hållbart och rättvist sätt. De miljardbelopp som just nu investeras för att bekämpa pandemin och dess konsekvenser måste vara i linje med Parisavtalet, säger Alde Fermskog, Fridays For Future Växjö.

Fridays For Future kommer att fortsätta protestera så länge exploateringen av naturen tillåts fortgå. Manifestationerna kommer att organiseras på ett sätt som säkerställer tryggheten för alla deltagare, med de hygieniska åtgärder som krävs.

– Miljontals människor har redan förlorat sina hem och liv på grund av klimatkrisen, och coronapandemin har inte gjort situationen lättare för de på flykt. Makthavare måste börja prioritera mänskliga rättigheter framför ekonomisk vinst. Kejsaren är naken – exploateringen av natur och kultur världen över måste få ett slut, säger Alma Andersson från FridaysForFuture Gävle.

På grund av coronapandemin kommer Fridays For Future i Sverige under den globala aktionsdagen fredag den 25 september prioritera lokala manifestationer utanför kommunhus över hela landet. Den 25:e september är den andra globala aktionsdagen för året.

Kraven gentemot våra politiker och makthavare är:
1. Klimat- och miljörättvisa (equity) för alla
2. Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer
3. Följa Parisavtalet och bevisa det
4. Lyssna på den bästa tillgängliga förenade vetenskapen. Lyssna på klimatforskningen

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>