Idag släpps Bokmässans skolprogram
Hem EFTER PLUGGET Idag släpps Bokmässans skolprogram

Idag släpps Bokmässans skolprogram

Publicerat av: Redaktionen

Utbildningsminister Anna Ekström, Mat-Tina och ”Arga rektorn” bland gästerna.

Idag släpps Bokmässans skolprogram

Idag släpper Bokmässan i Göteborg den del av årets program som särskilt riktar sig mot skola.

Skolprogrammet omfattar tre specialinriktade programspår ur Bokmässans seminarieprogram: Skolspåret, Skolledarspåret (nyhet) och Barn- och ungdomsspåret, samt populära scener som Lärarscenen och BonnierHoops-scenen.

Dessutom ryms ytterligare intressanta och relevanta programpunkter i årets teman Demokrati och LÄS! LÄS! LÄS!. Bland gästerna finns forskare och experter, nuvarande och före detta utbildningsministrar, författare, TV-profiler samt en lång rad lärare och skolledare. I maj släpps ett begränsat antal biljetter och för att öka chansen för lärare och skolledare att säkra sina platser öppnar idag en intresseanmälan på bokmassan.se.

Årets upplaga av Bokmässan går av stapeln den 23–26 september 2021 och precis som vanligt är torsdagen och fredagen särskilt riktade mot lärare och bibliotekarier. Många av samtidens främsta skolexperter, författare och inspiratörer är på plats och bjuder tillsammans på kompetensutveckling och samtal gällande högaktuella ämnen.

– Årets skolprogram uppmärksammar tiden vi lever i där pandemins effekter tydligt avspeglas i förskola och skola. Vi lyfter fram högaktuella ämnen som har förändrat vårt sätt att leva och verka i grunden. Men vi går också in på kärnfrågor som ledarskap, pedagogiska principer, klimatfrågan, läsning, psykisk hälsa och våld samt unga och framtidstro. Vi hör att det finns en stor efterfrågan och längtan i Skolsverige efter att mötas och inhämta ny kunskap och inspiration, säger Sandra Lewinsson, programansvarig för Skola på Bokmässan i Göteborg.

Bokmässan 2021 arrangeras som ett hybridevent den 23–26 september på Svenska Mässan i Göteborg med studiosamtal inför publik i den mån restriktionerna tillåter. Programmet direktsänds på Bokmässan Play. Det kommer att vara möjligt att både köpa fysiska samt digitala biljetter till eventet, vilket gör det enklare än någonsin för lärare, pedagoger och skolledare i hela Sverige att delta. Nytt för i år är att en dagsbiljett till det fysiska eventet på Svenska Mässan ger tillträde till Bokmässans hela seminarie- och scenprogram, inte enbart den del av programmet som primärt riktar sig mot skola.

– Bokmässan vill ta plats som den naturliga hemvisten för skolledare, lärare och skolpersonal i hela Sverige, och genom kombinationen fysiskt och digitalt kan vi erbjuda en flexibilitet att medverka på det sätt som passar var och en bäst. Vi tror att det blir ett högt tryck på årets biljetter när de väl släpps, därför öppnar vi idag upp möjligheten för Skolsverige att göra en intresseanmälan till årets evenemang, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan i Göteborg.

Till intresseanmälan för att köpa biljetter 

På grund av coronapandemin blir årets Bokmässa en helt ny typ av evenemang där de stora mässhallarna i Svenska Mässan byggs om till moderna tv-studior med plats för fysisk studiopublik, samtidigt som fjolårets succé, Bokmässan Play, fortsätter att utvecklas för den digitala publiken.

Inför 2022 planeras en återkomst av Bokmässan så som många känner den, med utställning, scen- och monterprogram samt seminarier och samtal. Samtidigt kommer de nya formaten som utvecklats under 2020 och 2021 även fortsättningsvis kunna skapa mervärde för både utställare och besökare, såväl fysiskt som digitalt.

BOKMÄSSANS SKOLPROGRAM

SKOLSPÅRET
Skolspåret består av speciellt utvalda samtal, föreläsningar och diskussioner ur Bokmässans seminarieprogram för dig som arbetar inom skola och utbildning. Här står lärarnas utmaningar, kraft och flexibilitet i centrum. Praktiska tips och exempel från skolvardagen varvas med aktuell forskning och samtal kring övergripande strategiska frågor. I programmet medverkar bland andra utbildningsminister Anna Ekström, Charlotta Granath, Emelie Hahn, Stina Hultén, Johanna Jaara Åstrand, Gustav Fridolin, Tina Nordström, Åsa Fahlén, Maria Dufva, Micke ”Grej of the Day” Hermansson, Anna Sterlinger, Philip Hjalmarsson, Johan Unenge, Sören Holmberg och Tomas Kroksmark.
Till programmet 

SKOLLEDARSPÅRET – NYHET
Att leda när hela samhället är i kris och att vara en närvarande ledare när lärandet och arbetet sker på distans är kanske den största utmaningen skola har präglats av i modern tid. Med Skolledarspåret får även skolledare en tydlig hemvist på Bokmässan! Skolledarspåret består av femton seminarier som utgår bland annat från skolans största ödesfrågor, postpandemiska perspektiv samt agila förhållningssätt. Innehållet kommer att utgå från den senaste utgivningen inom forskning, skolutveckling och ledarskap, och görs i samarbete med Liber, Lärarförbundet Skolledare, Natur & Kultur, Sanoma Utbildning och Nordiska Skolledarkongressen. I programmet medverkar bland andra ”Arga Rektorn” Anders Danell, Niklas Delmar, Emma Egnell, Johan Book, Karin Zingmark, Erik Amnå, Semira Vikström, Else-Marie Hallqvist, Bengt Randén, Rosaline Marbinah och Maria Heimer.
Till programmet 

BARN- OCH UNGDOMSSPÅRET
Barn och unga är vår framtid. Vilka format och böcker väcker läs- och lärlust hos nästa generation? Hur speglar barn- och ungdomslitteraturen samtiden? Hur rustar vi morgondagens vuxna för den tid som kommer? I barn- och ungdomsspåret berättar flera av Sveriges främsta barn- och ungdomsboksförfattare om sina senaste böcker och ger smakprov ur dem. Satsningen görs i samarbete med Axiell. Programmet presenteras den 24 augusti.

LÄRARSCENEN
Lärarscenen ger inspiration och fortbildning till alla som jobbar i skolan och är till för dem som älskar lärande, skola och utbildning. Programmets utvecklande och tankeväckande föreläsningar, analyser, samtal och seminarier vänder sig till lärare, studie- och yrkesvägledare och den intresserade allmänheten. Lärarscenen arrangeras av Lärarnas Riksförbund.
Till programmet 

BONNIERHOOPS-SCENEN
BonnierHoops är ett initiativ för ökad läsförståelse och samverkan i utsatta områden som för fjärde sommaren i rad arrangeras i Biskopsgården, Göteborg. BonnierHoops-scenen på Bokmässan bjuder på samtal kring läsning och läsande ur en mängd aspekter, initiativet vill visa att läsning är för alla. Det mångsidiga programmet vänder sig till lärare och bibliotekarier som får nya tips och uppslag och till lustläsare som blir inspirerade att upptäcka nya författarskap. Programmet presenteras den 24 augusti.

TEMAN
Årets temasatsningar på Bokmässan har mycket intressant att erbjuda för personal inom skola. Tema Demokrati tar avstamp i hundraårsjubileet av allmänna val i Sverige och behandlar samtidens utmaningar, historiska perspektiv och framtidens möjligheter. Temat presenteras i samarbete med kommittén Demokratin 100 år, Lärarnas Riksförbund, Globala Torget, Majblomman och Statens medieråd. LÄS! LÄS! LÄS! lyfter språket och läsning som grundstenar i ett demokratiskt samhälle. Temat genomförs tillsammans med Läsrörelsen, som startade på Bokmässan för drygt 20 år sedan med mottot ”Ge dina barn ett språk”. Nordisk litteratur uppmärksammar såväl tongivande och älskade författarskap som några av de mest hyllade författarna i den yngre generationen. Temaseminarierna presenteras den 24 augusti.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>