Dagspöket på sjukhus vinner Förskolebarnens litteraturpris 2021!
Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Dagspöket på sjukhus vinner Förskolebarnens litteraturpris 2021!

Dagspöket på sjukhus vinner Förskolebarnens litteraturpris 2021!

Publicerat av: Redaktionen

Det är viktigt att lyfta vikten av litteratur i tidig ålder och uppmärksamma läsning i förskolan.

Dagspöket på sjukhus vinner Förskolebarnens litteraturpris 2021!

Dagspöket på sjukhus vinner Förskolebarnens litteraturpris 2021!

Det är syftet med Förskolebarnens litteraturpris som instiftades av ILT Inläsningstjänst och nu delas ut för tredje året i rad.

Årets vinnare, och därmed förskolebarnens favoritbok, är Dagspöket på sjukhus av Jujja Wieslander och Jens Ahlbom, Rabén och Sjögren. Boken gavs ut 2011, på Bokförlaget Natur & Kultur, och är en av fem bilderböcker om Dagspöket, den första kom ut 1994, efter att ha gått som serie i barnradion. Den förskola som skickade in bäst motivering enligt juryn är Klippans förskola, avdelning Smaragden, i Jönköping som vinner 10 000 kr. Även författaren och illustratören belönas med 10 000 kr att dela på.

”Roligt att vi vunnit över HELA Sverige”, säger barnen på Förskolan Klippan.

Förskolebarnens litteraturpris är fortsatt ett populärt läsprojekt i förskolor

Tävlingen började i höstas med 30 böcker utvalda utifrån olika kriterier så som genre, läsålder, ämnesbredd och uttryck. Det var även en bubblare med, framröstad av förskolor runt om i landet. De fem böcker med flest röster gick vidare till en andra röstningsomgång som sedan resulterade i en vinnande bok.

Agneta Edwards, litteraturpedagog och jurymedlem säger: ”Att rösta fram den bästa boken engagerar barnen, och motiverar dem att sätta ord på sina läsupplevelser – det är ju där de flesta boksamtal startar, att prata om vad vi gillat, eller inte. Inom läsforskningen lyfts det fram att motivationen att läsa ökar om undervisning och aktiviteter kring litteratur utgår från autentiska situationer, när det sker i samspel med andra. Själva röstningsförfarandet utgör dessutom en demokratisk process, där inte bara den egna förskoleavdelningen deltar utan jättemånga barn i hela landet. Mer ”på riktigt” kan det knappast bli.

Förskolebarnens litteraturpris fortsätter att engagera förskolor runt om i landet och är för många en del av ett större läsprojekt. En av de förskolor som jobbat med de nominerade böckerna är alltså Klippan i Jönköping och kan nu glädjas åt att deras motivering är juryns favorit.

Juryns motivering lyder:

Att det läspande Dagspöket fortsätter att locka till läsning, skratt, tankar och samtal stod klart när juryn läst de många fina motiveringarna från olika förskolegrupper till varför just Dagspöket på sjukhus skulle vinna årets omröstning: boken är kul, tokig och spännande men också lite sorglig.

Avdelningen Smaragden på Klippans förskola i Jönköping fångar kort och koncist kombinationen av knasighet och allvar, och fördjupar utifrån barnens empatiska perspektiv bokens kärna, att inte bli sedd.

Den vinnande motiveringen från barnen på Smaragden, Förskolan Klippan löd:

Den är så rolig att läsa

Roligt att spöket flyger runt

Och pratar lite konstigt,

att doktorn blev rädd

Och tog en spruta på sig själv.

Det händer knasiga saker:

Dagspöket förvandlas till en kavaj!

Människorna sitter på spöket

det är kul för oss

Men inte för spöket.

Dagspöket på sjukhus vinner Förskolebarnens litteraturpris 2021! 2

Juryn bestående av Johan Anderblad – programledare, Johanna Ringertz – förläggare på Natur & Kultur, Stina Zethraeus – redaktör/projektledare på Bonnier Carlsen, Alexandra Blomberg – Commercial director på ILT Inläsningstjänst, Emili Kvarnström Svensson – marknadsförare på Alfabeta och Agneta Edwards – litteraturpedagog.

”Dagspöket är en av mina käraste figurer och jag är jätteglad för det här priset! Dagspöket hälsar OHOHOO! Zå kul!” säger författaren Jujja Wieslander.

Samarbetspartners till priset är förlagen Alfabeta, Alvina, Berghs, Bokmässan, Bok-Makaren, Bonnier Carlsen, Gothia fortbildning, Natur & Kultur, Nypon, Opal och stiftelsen Friends.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>